Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výstava ve sv. Anně láká z Jizerek do Českého ráje

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 31. 05. 2018 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Na letní sezónu připravilo Jablonecké kulturní a informační centrum v kostele svaté Anny novou výstavu. Lákat k návštěvě by mohla místní i turisty. Uvidí zde výběr děl velkých výtvarných osobností našeho regionu. Slavnostní zahájení se koná v pátek 8. června.

Místo konání, kostel svaté Anny, nebylo vybráno náhodou. O historických souvislostech hovoří Petr Vobořil: „V roce prosinci 1995 se v tehdy ještě zdevastovaném kostele svaté Anny uskutečnila neobvyklá výstava iniciovaná kulturním časopisem Jizerská kóta. Kostel se podařilo po letech zachránit, ale někteří z tehdejších spolupracujících výtvarníků už bohužel nejsou mezi námi. V letošním roce by například oslavil své 90. narozeniny charismatický malíř i člověk Vladimír Komárek. Výstavou Z Jizerských hor do Českého ráje chceme vzdát hold umělcům, kteří spoluvytvářeli a vytváří kulturního ducha našeho kraje,“ říká tehdejší vydavatel Jizerské kóty a současný ředitel Jabloneckého kulturního a informačního centra Petr Vobořil.

V obrazové části výstavy jsou zastoupena díla těchto osobností: Jiří Dostál (výtvarný pedagog a dlouholetý ředitel SUPŠ v Jablonci n. N.), Miloslav Jágr (ilustrátor dětských knížek a vedoucí atelieru filmové a televizní grafiky v Praze), Josef Jíra (výrazný malíř spjatý s Malou Skálou - na úvodním snímku), Vladimír Komárek (malíř, grafik a osobitý vypravěč), Vladimír Komňacký (šperkař, restaurátor a pedagog), autorská dvojice Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová (světově proslulí sklářští výtvarníci), Jiří Nepasický (sklářský výtvarník, designér a malíř) a Tomáš Plesl (malíř a výtvarný pedagog).

Nepřehlédnutelnou součástí expozice budou objekty Vratislava K. Nováka (sochaře a autora např. jablonecké Udice či pražského Metronomu), Ronyho Plesla (úspěšného sklářského výtvarníka a designera) a Oldřicha Plívy (tvůrce tavených skleněných plastik a několika jabloneckých žulových objektů). Výstavu doplní šperky Ludmily Šikolové a Martina J. Pouzara, fotografie Josefa Honzíka a absolventské práce VOŠ Jablonec nad Nisou s prezentací její spolupráce s Českou mincovnou.

Díla jsou zapůjčena ze soukromých sbírek a část také z Nadace pojišťovny Kooperativa. „Bez podpory statutárního města Jablonec, Libereckého kraje, zmíněné Kooperativy i jednotlivců by se výstava jen těžko uskutečnila. Jsme rádi, že jsme mohli dát prostor nejen výtvarníkům, jejichž věhlas přesáhl hranice našeho regionu, ale i studentům zdejší uměleckoprůmyslové školy,“ chválí si spolupráci Petr Vobořil.  K výstavě vznikl také obsáhlý katalog, který bude na místě možné zakoupit.

Nenechte si ujít tuto jedinečnou výtvarnou přehlídku, která bude pro veřejnost otevřena v kostele svaté Anny od 9. června do 22. září, po–pá 10–12 a 13–17 hodin, so 10–13, ne 10–13 hodin (pouze červenec a srpen). Vstup je zdarma. Slavnostně zahájena bude vernisáží v pátek 8. června od 17 hodin. O hudební doprovod na elektrický „Cigar Box Guitar Dead Man” se postará Honza Fic z Brna. 

Pozvánkou mohou být třeba i slova Josefa Jíry (1929–2005) publikovaná v Jizerské kótě: „Moje obrazy, to je můj deník, mé listy důvěrné, které zveřejňuji a snažím se jim dát všelidský, obecný význam...“

Zdroj: JKIC, Radana Schaeferová 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky