Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Spolupráce železnobrodské průmyslovky se sklárnou Rückl Crystal pokračuje

Mgr. Langer Jiří

  • 11. 02. 2013 12:06
  • Školství

Sdílet článek

 

 

Přesně před třemi lety  se konalo na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Železném Brodě  vyhodnocení první designérské soutěže, v rámci které studenti připravili návrhy pro středočeskou sklářskou firmu Rückl Crystal, a.s.

Na základě dobrých výsledků soutěže tehdy vznikla řada prototypů a některé vzory byly uvedeny i do výroby.

V letošním roce měli studenti pro tuto sklářskou firmu, která patří mezi přední výrobce a zušlechťovatele křišťálového skla, jejíž produkce se soustředí na rozsáhlý sortiment 24% olovnatého křišťálu zdobeného reprezentativním brusem. k výběru osm témat. Šlo například o nápojové a stolní sklo, drobné dekorativní předměty, skleněné sportovní trofeje a další. Bezmála tříměsíční úsilí studentů přineslo své ovoce – do soutěže se letos zapojilo celkem 33 studentů, z nichž někteří připravili i několik variant nového designu. „Nedávné úpravy v koncepci výuky předmětu Navrhování umožnily, aby většina předkládaných návrhů vznikla jako velmi přesvědčivé 3D vizualizace, které se žáci učí vytvářet. Jsme přesvědčeni, že pro výuku volíme profesionální metody a je to způsob, jakým by se měly návrhy prezentovat,“ zdůraznil zástupce ředitelky Martin Hlubuček.

Své nadšení majitel sklárny Jiří Rückl vůbec neskrýval: „Dojem z odvedené práce studentů je bezvadný, líbí se mi mnoho představených  návrhů. Studenti přesně vystihli naši filosofii.“

Jedním z návrhů, který ho přesvědčil jednoznačně, byl stolní soubor sklenic, popelníků a svícnu od studenta 4. ročníku Štěpána Kováře.

„Líbí se mi především pro svou čistotu, dáme ho rovnou do výroby. Ale i z dalších návrhů mám upřímnou radost,“ doplnil majitel firmy, který si do druhého kola si vybral 18 z více než padesáti předložených návrhů.

Každý námět podle něj následně projde důkladnou firemní analýzou. Po druhé selekci se budou vybrané designy realizovat přímo v nižborské sklárně, a to za přítomnosti studentů-autorů a jejich učitelů. Přijaté i odmítnuté návrhy pak budou veřejnosti prezentovány v rámci tradiční letní výstavy skla v budově železnobrodské sklářské školy.

„Je dobře, že někteří výrobci již pochopili, že tvůrčí potenciál mladých lidí lze velmi efektivně využít.. I na naší školu se v poslední době obrací celá řada institucí a firem s žádostí o umělecké návrhy. Každou spolupráci však pečlivě zvažujeme a vybíráme především ta zadání, u kterých se dovednosti žáků prověří ve více úrovních,“ míní ředitelka školy Akad. soch. Zdeňka Laštovičková s tím, že kreativitu nejmladší designérské generace je potřeba cíleně rozvíjet a spolupráce s firmami je jednou z možností, jak to dělat. „Každý rodič, který pro své dítě zvažuje výběr kvalitní designérské školy, by se měl zajímat mimo jiné o to, jaké partnerské firmy za školou stojí. Věřím, že právě díky těsným kontaktům s výrobci dokážeme pružně reagovat na požadavky z praxe a že vychováváme schopné absolventy, kteří úspěšně využívají pracovní příležitosti,“ dodala.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky