Otevírací doba Krajského úřadu Libereckého kraje během svátků: 23. 12. 2024 – pondělí – úřední den – podatelna otevřena do 17:00 hodin, 27. 12. 2024 – pátek – úřad uzavřen, 30. 12. 2024 – pondělí – úřední den – podatelna otevřena do 17:00 hodin, 31. 12. 2024 – úterý – úřad otevřen pro veřejnost do 12:00 hodin
Regionálními potravinami se staly cvikovské pivo, sýr z Jeřmanic i med z Frýdlantska
- 14. 06. 2021 14:18
- Rozvoj
- Životní prostředí
Dalších devět produktů od zdejších výrobců se může pyšnit označením Regionální potravina Libereckého kraje. Jsou mezi nimi například desetistupňové pivo Luž ze Cvikova, Ruprechtovo vepřové maso ve vlastní šťávě z libereckého Rydvanova řeznictví či Med od Nojmíků z Dolní Řasnice. Do tradiční a oblíbené soutěže, která oceňuje především kvalitu a regionální původ výrobků, se přihlásilo 29 producentů se 77 výrobky.
„Rád bych vyslovil uznání porotcům této soutěže, kteří nemají snadnou práci. Vybrat vítěze z tak velkého počtu není vůbec jednoduché. Zvítězit totiž může v každé z devíti kategorií pouze jeden," zdůraznil Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství.
„Cílem Regionální potraviny je podpora lokálních zemědělských a potravinářských producentů. Soutěž zároveň obyvatele Libereckého kraje upozorňuje na kvalitní potraviny z místních zdrojů," uvedl Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.
„Letos se sice přihlásilo méně výrobců, ale za to několik z nich bylo úplně nových. To dokládá i fakt, že čtyři z devíti kategorií obsadili výrobci, kteří byli oceněni poprvé. Těší nás hlavně to, že i přes situaci, která všude panovala, se soutěž Regionální potravina uskutečnila,“ řekl regionální koordinátor Václav Chábera z Regionální agrární rady Libereckého kraje.
Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, Krajského úřadu Libereckého kraje, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Ocenění Regionální potravina můžou získat pouze producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněné výrobky pak mohou na svém obalu čtyři roky používat značku Regionální potravina. Zelené logo je vodítkem pro spotřebitele, kterému připomíná, že u oceněných potravin je kladen důraz na vazby k danému regionu, popisu nadstandardní kvalitativní charakteristiky, složení výrobku či jeho senzorických vlastností.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webu https://www.regionalnipotravina.cz/.
TZ: Regionální potravina
| Kategorie: | Výrobek a výrobce: |
1. | Masné výrobky tepelně opracované | Kladenská pečeně Podkrkonošská uzenina s.r.o. |
2. | Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | Ruprechtovo maso ve vlastní šťávě MASO RYDVAL s.r.o. |
3. | Sýry včetně tvarohu | GRIL přírodní sýr nezrající solený Mléko Jeřmanice s.r.o. |
4. | Mléčné výrobky ostatní | Filounský BIO jogurt bílý Martin Šourek, Plavy |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Pšenično-žitný chleba DOK NORDBEANS s.r.o. |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Smetanovo tvarohový dort z Mimoně Ivana Jablonovská, Mimoň |
7. | Alkoholické i nealkoholické nápoje | Luž 10° PIVOVAR CVIKOV a.s. |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | SAMIR kysané zelí ve slaném nálevu SAMIR KYSANÉ ZELÍ s.r.o. |
9. | Ostatní | Med od Nojmíků Pavel Neumaier, Dolní Řasnice |