Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ohlédnutí za kampaní MÍT DOMOV A RODINU za rok 2018

Ing. Kateřina Hájková

Koordinátorka rodinné politiky – projekt Systémová podpora práce s rodinou v LK

  • 21. 05. 2019 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Kampaň “MÍT DOMOV A RODINU Samozřejmost nebo vzácnost?“ v Libereckém kraji funguje od roku 2015. Od té doby se do ní zapojilo 10 organizací s pověřením k vyhledávání náhradních rodičů, a to včetně Krajského úřadu Libereckého kraje.

Počet zrealizovaných akcí v rámci kampaně: 58

Během roku 2018 se pod hlavičkou kampaně v Libereckém kraji konalo 58 akcí, na které bylo vynaloženo téměř 200.000,-. Oproti předchozímu roku se počet akcí více než zdvojnásobil. Většina aktivit (38 %) byla osvětového charakteru. Jednalo se převážně o tiskové zprávy v místních periodikách, letákové kampaně a promítání tematických filmů spojených s besedou. Přibližně třetina akcí byla zaměřena na předávání informací o pěstounské péči. Někteří realizátoři kampaně se v loňském roce zaměřili na školy. Z toho důvodu proběhly tři akce také ve spolupráci se vzdělávacími institucemi. Změnit postoje laické veřejnosti a zvýšit informovanost o náhradní rodinné péči se snaží akce zaměřené na širokou veřejnost. Těch v loňském roce proběhlo 16, což představuje 28 % z celkového počtu zrealizovaných akcí. S kampaní se tak mohli setkat návštěvníci Blátivého odpoledne v Jilemnici, Výtvarných dílen na víle Izeríně, Dne dětí v Turnově nebo při Cestě lesem pohádek, která se konala v Tanvaldu.

Stejně jako v předešlém roce se i v roce 2018 konal Týden náhradního rodičovství, který připadl na třetí říjnový týden. Realizátoři kampaně během tohoto období přichystali 16 akcí a aktivit po celém kraji. Mediální tváří Týdne náhradního rodičovství se stal hokejový útočník Michal Bulíř, který se zúčastnil několika akcí a zvěčnil se svým podpisem na křišťálové váze, kterou pak vydražila Rodina v centru ve prospěch dětí z pěstounské péče. Celkově bylo na Týden náhradního rodičovství vynaloženo 106 490, Liberecký kraj se na této částce podílel 16 %.

Za rok 2018 bylo na krajském úřadě přijato 37 žádostí od zájemců o vykonávání náhradní rodinné péče (osvojení, pěstounská péče a pěstounská péče na přechodnou dobu). Průměrné náklady na získání jednoho zájemce, vyčísleno dle nákladů kampaně, jsou 5 205,-. Oproti předchozímu roku tedy došlo k nárůstu nákladů na získání jednoho zájemce o přibližně 800,-. Ačkoliv většinou není možné stanovit, co bylo tím prvotním impulzem, který podnítil zájem o náhradní rodinnou péči, je tento ukazatel důležitým indikátorem při hodnocení efektivnosti kampaně.

Pro všechny zájemce o pěstounskou péči budou realizovány akce a aktivity také v tomto roce. Stejně tak se uskuteční i Týden náhradního rodičovství, který letos připadne na druhý říjnový týden (7. – 13. 10. 2019). Výčet těch nebližších akcí naleznou zájemci na www.mitdomovarodinu.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky