Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

O cenu Gloria musaealis se ucházejí antisemité v liberecké galerii i pohřby v turnovském muzeu

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 04. 03. 2022 15:38
  • Kultura
  • Magazín

Sdílet článek

Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku, Muzejní počin roku. Takové jsou kategorie národní soutěže muzeí Gloria musaealis, jejímž cílem je už po dvě desítky let zvýšit prestiž muzejních institucí a ukázat jejich snahu o zachování významné části národního kulturního dědictví pro současné i příští generace. Do letošního, dvacátého ročníku, se přihlásily Oblastní galerie Liberec a Muzeum Českého ráje v Turnově.

Kategorie výstava roku se účastní Oblastní galerie Liberec se svou výstavou Obrazy zášti. Ta představila téma vizuálního antijudaismu a antisemitismu v českých zemích jako sice temnou, avšak nedílnou součást místních dějin. Bohatý a prakticky zcela neznámý soubor výtvarných děl, grafiky či novinových a knižních ilustrací umožnil sledovat, jak se proměňoval negativní obraz židovské komunity ve vztahu k dějinám majoritní společnosti českých zemí.

„Výstavu jsme připravili společně s Ústavem dějin umění Akademie věd ČR. Skrytá nenávist ke konkrétní menšinové skupině lidí, ať už maskovaná za rádoby humorná zobrazování či opakování obecně přijatých stereotypů, je varující v každé době. Autorům výstavy se podařilo shromáždit soubor významných výtvarných děl od gotiky po 20. století, které však vedle své nesporné umělecké hodnoty nesou i negativní sdělení,“ sdělil Pavel Hlubuček, ředitel Oblastní galerie Liberec.

Dalším zástupcem Libereckého kraje v této kategorii je Muzeum Českého ráje v Turnově, které přihlásilo svou výstavu Na poslední cestě. Přibližovala podobu pohřebních rituálů v regionu Pojizeří napříč staletími prostřednictvím poznatků z oboru archeologie, historie, etnologie i folkloristiky.

„Jde o vůbec první komplexní zpracování tohoto jenom zdánlivě odtažitého tématu v celém regionu Pojizeří. Výsledkem nejsou jenom zmiňované výstavy, ale zejména katalog, který shrnuje výsledky bádání o tomto tématu širokým spektrem humanitních i přírodovědných oborů. Že šlo o zajímavé téma, svědčí nejenom rekordní návštěvnost, ale i zájem muzeí v regionu tyto výstavy převzít a v následujících dvou letech ve svých zařízeních instalovat,“ doplnil Jan Prostředník, ředitel Muzea Českého ráje v Turnově.

„Obě výstavy byly opravdu mimořádné. Vyvolávaly v člověku další otázky a nutily se seznámit s oběma tématy podrobněji. O obě také projevilo zájem velké množství návštěvníků. Věřím, že některá z nich v soutěži uspěje,“ prohlásila Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Soutěž Gloria musaealis vyhlašují Ministerstvo kultury, Asociace muzeí a galerií České republiky a Český výbor ICOM neboli International Council of Museums.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky