Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nezávislí odborníci při šetření stížností dle § 94 zákona 372/2011 Sb.

Ing. Kateřina Jandlová

odborný zaměstnanec právního oddělení

  • 12. 07. 2024 11:07
  • 106/1999

Sdílet článek

Předmět žádosti: žadatel požadoval  kontakty na nezávislé odborníky ve specifikovaných oborech, které má KÚ LK k dispozici při šetření stížnosti dle § 94 zákona 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování.

KÚ LK uvedl žadateli následující:

Odbor zdravotnictví KÚ LK ustanovuje nezávislé odborníky k přešetření stížnosti, jestliže ve stížnosti je nutné posoudit skutečnosti, k nimž je třeba odborných znalostí a které nelze opatřit jinak.  Odbor zdravotnictví ustaví nezávislého odborníka vždy podle § 94 odst. 4 zákona o zdravotních službách, směřuje-li stížnost nebo podnět proti správnému postupu při poskytování zdravotních služeb, popřípadě je namítáno ublížení na zdraví pacientovi při poskytování zdravotních služeb a stížnost nebo podnět není zjevně nedůvodný.

Odbor zdravotnictví oslovuje nezávislé odborníky, kteří mají způsobilost k samotnému výkonu povolání v příslušném oboru zdravotní péče nebo znalce v příslušném oboru péče. Nezávislými odborníky nemohou být osoby, u nichž se zřetelem na jejich vztah k poskytovateli, ke stěžovateli nebo k pacientovi, kterého se stížnost týká, nebo k předmětu projednávané stížnosti jsou důvodné pochybnosti o jejich nepodjatosti.

Odbor zdravotnictví nemá k dispozici při šetření stížností podle § 93 zákona o zdravotních službách nezávislé odborníky, proto oslovuje lékaře, kteří splňují výše uvedené požadavky:

  • na základě doporučení příslušné odborné společnosti, která je součástí České lékařské společnosti J. E. Purkyně1 nebo
  • soudní znalce, kteří jsou zapsáni v seznamu znalců vedeného Ministerstvem spravedlnosti a mají oprávnění k výkonu znalecké činnosti2 nebo
  • na základě zkušeností z vlastní úřední činnosti.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky