Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jablonecké muzeum digitalizuje svou sbírku

Marie Kubínová

odborná zaměstnankyně

  • 24. 07. 2024 13:47
  • Kultura

Sdílet článek

Více než milion korun získalo Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou z Národního plánu obnovy pro rok 2024 na modernizaci svých digitalizačních pracovišť a serveru. Poskytovatelem dotace je Ministerstvo kultury ČR v rámci programu na digitalizaci kulturních statků a národních kulturních památek.

Díky poskytnuté finanční podpoře ve výši 1 milionu Kč bude muzeum schopno naplňovat nejnovější standardy v digitalizaci muzejních sbírek. Stěžejním bodem projektu je pořízení nového vybavení pro dva fotoateliéry, tedy fotoaparátů a osvětlovací techniky. Knihovna je nově vybavena kvalitním skenerem pro digitalizaci fotografií i historických dokumentů. Nezbytnou součástí je i zvýšení kapacity serveru na ukládání pořízených dat. „Digitalizace muzejních sbírek podle současných standardů není jen pořízení digitálních fotografií předmětů. Je to komplexní proces, který vyžaduje propojení kvalifikovaných pracovníků, moderní techniky s dostatečným a plně funkčním datovým úložištěm“, uvedla ředitelka muzea Milada Valečková.

Součástí procesu digitalizace je i postupné publikování muzejní sbírky vzdáleným přístupem. „Už v minulém roce jsme na adrese www.msbcollection.cz spustili veřejnosti volně přístupnou on-line databáze, v plnohodnotné české a anglické jazykové verzi“, doplnil hlavní kurátor muzea Petr Nový. V současné době databáze nabízí tři podsbírky, jejichž digitalizace proběhla v letech 2019–2023: Sklo Riedel, Umělecké řemeslo (šperk) a Waldes-Knoflík, kterou tvoří mimořádná kolekce knoflíků ze zaniklého muzea továrníka Jindřicha Waldese. Aktuálně se muzeum soustředí na další atraktivní sbírkové celky, a to vánoční ozdoby, medaile a plakety a knoflíky. „Při výběru podsbírek k digitalizaci je zohledňován i dlouhodobý zájem české a zahraniční veřejnosti o konkrétní témata a typy předmětů“, dodává Nový.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky