Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zlato, stříbro i bronz. Krajské družstvo bodovalo na letní mládežnické olympiádě

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 13. 09. 2024 13:18
  • Školství

Sdílet článek

Na devátém místě se v Hrách XI. letní olympiády dětí a mládeže  umístilo družstvo Libereckého kraje. Klání se konalo na konci června v Jihočeském kraji, vítězem se stalo Hlavní město Praha. Her se zúčastnily více než čtyři tisíce sportovců a trenérů z celé České republiky.

„Nejlepším sportovcům jsme včera v Hop aréně v Liberci předali ocenění v podobě pamětního listu a finanční odměny. Věřím, že to pro ně bude motivace k další reprezentaci našeho regionu,“ sdělil hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

„Olympiáda dětí a mládeže 2024 dopadla pro Liberecký kraj skvěle. Věřím, že výprava dostála svého motta a opravdu jsme si to užili. Chtěl bych moc poděkovat všem sportovcům – olympionikům, jejich trenérům, rodičům a všem, kteří jim pomohli k senzačním výkonům při reprezentaci našeho kraje,“ řekl Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Liberecký kraj vyslal na tyto hry bezmála třistačlennou výpravu. Sportovci a sportovkyně soutěžili v lehké atletice, badmintonu, basketbalu, beach volejbalu, cyklistice, florbalu, fotbalu, házené, karate, kanoistice, jachtingu, orientačním běhu, plavání, para plavání, moderní gymnastice, softbalu, sportovní střelbě, triatlonu, stolním tenise a volejbale.

Slavnostní zahájení se konalo v neděli 23. června na náplavce v Českých Budějovicích. Poprvé byl zahajovací ceremoniál veřejně přístupný. Výpravu Libereckého kraje vedla jako vlajkonoška rodačka z Harrachova Eva Puskarčíková, bývalá reprezentantka v biatlonu.

„Zajištění samotného průběhu her bylo na vysoké úrovni. Zejména zahajovací ceremoniál bude pravděpodobně na dlouhou dobu nezapomenutelným a nepřekonatelným zážitkem. Vnitřní a venkovní sportoviště byla připravena na nadstandardní úrovni,“ dodal Čeřovský.

Nejúspěšnější sportovci krajské výpravy byli karatisté, kteří získali celkem deset medailí, atleti se sedmi medailemi a plavci a střelci, jež vybojovali tři medaile. Největším překvapením výpravy se stali kanoisté, kteří nastoupili do nafukovacích kánoí v disciplíně C2mix Cross poprvé v životě a vybojovali bronzovou medaili. Téměř všechny medailové úspěchy (vyjma beach volejbalu a volejbalu dívek) byly z individuálních sportů. V kolektivních sportech byli kromě úspěšných volejbalistek také florbalisté, kteří již potřetí na hrách obsadili čtvrtou příčku.

Reprezentanti Libereckého kraje získali ve dvanácti disciplínách celkem 34 medailí, z nichž bylo 7 zlatých, 8 stříbrných a 19 bronzových.

Hostitelem příští olympiády bude Moravskoslezský kraj.

 

Hry XI. letní olympiády dětí a mládeže České republiky 2024 zisk medailí sportovců z Libereckého kraje

sport

zlato-stříbro-bronz

Atletika

3-2-2

Beach volejbal

0-0-1

Cyklistika

1-0-0

Jachting

0-0-1

Kanoistika

0-0-2

Karate

1-4-5

Orientační běh

2-0-0

Paraplavání

0-0-1

Plavání

0-1-2

Sportovní střelba

0-1-2

Triatlon

0-0-2

Volejbal dívky

0-0-1

Celkem

7 zlatých, 8 stříbrných, 19 bronzových

 

Rozpočet Her XI. letní olympiády dětí a mládeže 2024

Název položky

Částka

Nástupní oblečení reprezentace Libereckého kraje

816.169 Kč

Odměny trenérům (51 osob) + vlajkonoška

437.650 Kč

Doprava na Hry

289.595 Kč

Sportovní dresy

166.532 Kč

Finanční odměny pro medailisty

99.000 Kč

Konsolidační tréninky

179.371 Kč

Vybavení pro sportovce

45.234 Kč

Ostatní (nášivky, obaly)

3.058 Kč

Celkem

2.036.609 Kč

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky