Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zdravotnická zařízení-porodní asistentky

Ing. Kateřina Jandlová

odborný zaměstnanec právního oddělení

  • 16. 05. 2023 11:16
  • 106/1999

Sdílet článek

Předmět žádosti: žadatel požadoval informace v souvislosti se zřizováním zdravotnických zařízení – pracovišť porodní asistentky, kde jsou vedeny fyziologické porody.  Konkrétně požadoval informace o tom:

(i) zda úřad, jako orgán státní správy na úseku zdravotních služeb ve smyslu § 15 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách (dále jen „ZZS“), do dnešního dne obdržel jakoukoliv žádost o udělení oprávnění k poskytování zdravotních služeb ve smyslu § 18 ZZS, a to pro zdravotnické zařízení „pracoviště porodní asistentky, kde jsou vedeny fyziologické porody“ ve smyslu vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 92/2012 Sb., přílohy 2, dílu I, části B, bodu 2.11.2, resp. v identickém smyslu vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 99/2012 Sb., přílohy 1, dílu I, části B, bodu 2.11;

(ii) pokud bude odpověď na bod (i) pozitivní,  sdělení, kolik takových žádostí úřad do dne obdržení této žádosti obdržel;

(iii) pokud bude odpověď na bod (i) pozitivní, sdělení, kolika takovým žádostem úřad vyhověl a zdravotnickému zařízení „pracoviště porodní asistentky, kde jsou vedeny fyziologické porody“ udělil ve smyslu § 19 ZZS povolení k poskytování zdravotních služeb; 

(iv) pokud bude odpověď na bod (i) pozitivní, sdělení, kolika takovým žádostem úřad nevyhověl a zdravotnickému zařízení „pracoviště porodní asistentky, kde jsou vedeny fyziologické porody“ neudělil ve smyslu § 19 ZZS povolení k poskytování zdravotních služeb.

K danému požadavku KÚ LK uvedl následující:

Do dnešního dne KÚ LK přijal ve smyslu § 18 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách žádosti porodních asistentek pouze k poskytování domácí péče, kde lze poskytovat péči ošetřovatelskou, tj. péči o ženu na úseku gynekologie (ust. § 10 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a § 6 odst. 3 zákona č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních), bez vedení porodů. V rámci domácí péče lze vykonávat pouze takové zdravotní výkony, jejichž poskytnutí není podmíněno technickým a věcným vybavením nutným k jejich provedení ve zdravotnickém zařízení.

Přehled poskytovatelů zdravotních služeb v oboru porodní asistentka je veřejně dostupný v Národním registru poskytovatelů zdravotních služeb. Celkem je v Libereckém kraji 6 poskytovatelů zdravotních služeb v oboru porodní asistentka, z toho:

  • 1x ženská sestra, ambulantní péče – žádost o registraci nestátního zdravotnického zařízení podána dle zákona č. 160/1992 Sb., České národní rady o zdravotní péči v nestátních zdravotnických zařízeních v roce 1998,
  • 5x porodní asistentka – zdravotní péče poskytovaná ve vlastním sociálním prostředí pacienta – domácí péče-ošetřovatelská péče; žádosti podány po roce 2015 dle zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování – forma: domácí péče, druh: ošetřovatelská péče.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky