Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zástupci kraje navštívili centrum zabývající se energeticky efektivním řešením budov

Ing. Karolína Vičanová

manažer projektu Regionální stálá konference

  • 26. 04. 2019 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Dne 24. dubna se zúčastnili zástupci Libereckého kraje, Technické univerzity v Liberci, Agentury pro podnikání a inovace a Unie školských asociací studijní cesty do Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT v Buštěhradu. Účelem této cesty byla podpora inovací vedoucí k hospodárnému využití energií a materiálů v budovách a získání příkladů dobré praxe.

Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT (dále jen UCEEB) působí jako výzkumné pracoviště již od roku 2003. Jedná se o moderně koncipované centrum zaměřené na výzkum a vývoj pro trvale udržitelný rozvoj ve stavitelství. Hlavním cílem centra je snaha o integrovaný přístup ke všem fázím životního cyklu budov (jak stávajících, tak nových), pro dosažení energetických úspor a snížení negativního dopadu na životní prostředí. Nezbytné je tedy produkovat znalosti v oblasti energetické efektivity budov a zavádění těchto poznatků do praxe formou úzké spolupráce s průmyslem a veřejnou správou.

Centrum nabízí komplexní výzkumné a vzdělávací programy, které umožní připravovat kvalitní lidské zdroje pro praxi a získanými poznatky následně podpořit konkurenceschopnost regionálních malých a středních podniků. UCEEB je tematicky rozděleno do šesti výzkumných okruhů.

Mezi jeho výzkumná oddělení patří - Architektura a životní prostředí, Energetické systémy budov, Kvalita vnitřního prostředí, Materiály a konstrukce budov, Řízení a monitoring inteligentních budov a Nanomateriály.

Cílem cesty bylo navázání případné spolupráce Libereckého kraje s centrem, hledání společných témat a řešení v oblastech energetiky, výstavby v kraji, apod. a výměna informací týkající se úspěšných, ale také neúspěšných projektů.

„V souvislosti s podporou inovací v Libereckém kraji byla zpracována koncepce „Chytřejší kraj“. Tato schválená koncepce navrhuje využití tzv. „chytrých řešení“ v několika oblastech, mezi která můžeme zařadit i energeticky efektivní řešení pro budovy. Návštěva Centra energeticky efektivních budov byla pro nás inspirací využít některá řešení, které jsme zde viděli, při realizaci krajských projektů. Například při právě probíhající rekonstrukci budovy D v areálu krajského úřadu na prostory Inovačního centra – podnikatelského inkubátoru Lipo.ink.“ zmínila Ing. Radka Loučková Kotasová, členka rady kraje, řízení rezortu hospodářského a regionální rozvoje, evropských projektů a územního plánování, a doplňuje, „zaujal mě komplexní pohled UCEEB na otázky výstavby, provozu a uživatelského komfortu budov a vidím do budoucna veliký potenciál pro využití nabytých informací například ve fázi přípravy zadání veřejných zakázek na rekonstrukci či výstavbu veřejných budov.“ 

Centrum se podílí na několika projektech, které se zaměřují například na kvalitu ovzduší ve školách nebo odbornou podporu obcím při zavádění nových technologií v rámci smart cities. Účastníci studijní cesty se shodli na přínosu návštěvy pro jejich práci a na zájmu rozvoje další spolupráce s UCEEB.

Zde si můžete prohlédnout prezentaci z UCEEB.

 

Tato aktivita je hrazena z projektu "Smart akcelerátor Libereckého kraje", reg. č. CZ.02.2.69/0.0/0.0/15_004/0000848

logolinka_rozsirena_barevna

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky