Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zářijová velká voda na Frýdlantsku pomohla ohroženému pavouku

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 10. 10. 2024 12:06
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Povodně přetváří koryta přírodních toků. Nedávno se to opět ukázalo na Frýdlantsku, kde z Jizerských hor spěchá voda z kopců řekou Smědou do Frýdlantského výběžku. Místním obyvatelům řádění živlu působí starosti, naproti tomu však pomáhá přírodě.

„Oddělení ochrany přírody krajského úřadu spravuje kromě dalších tří desítek území také přírodní rezervaci Meandry Smědé. Při kontrole po velké vodě jsme zjistili, že povodně v území přírodní rezervace neškodily. Naopak, strhly některé břehy, kde budou moci zahnízdit příští jaro ledňáči a břehule. Dále obnovily dříve zarostlé písečné náplavy, kde se udržel vzácný pavouk slíďák břehový,“ řekl Radomír Studený, odborný pracovník ochrany přírody odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Libereckého kraje.

Červený seznam ohrožených druhů České republiky zmiňuje tohoto pavouka jako kriticky ohroženého. Po slíďáku tatarském, který byl po vymizení ze zdejší přírody znovu objeven na jižní Moravě, je to český druhý největší slíďák. Vyskytuje se jen v povodí řek se zachovalými břehovými společenstvími v neregulovaných úsecích toku, například na Jizeře, Lužnici, Bečvě, Morávce, Odře, Orlici a v tomto případě na Smědé.

Hloubí si nory, které jsou 8 až 13 centimetrů hluboké a centimetr až dva široké. Jejich stěny jsou vystlané pavučinou proti zasypání. Pokud v létě stoupne hladina řeky, u které žije, pavouk vchod zapřede, čímž vytvoří vzduchovou kapsu, v níž záplavu přečká.

Přirozený charakter koryta Smědé umožňuje soužití mnoha druhů – chráněným rybám a mihulím, pavoukům a dalšímu vzácnému hmyzu. Loví zde vydra a návštěvníci mohou obdivovat ohlodané stromy navrátivším se bobrem.

„Ochranu přírody a krajiny podporuje kraj v rámci dotačního programu 8.2, který se zaměřuje mimo jiné na zakládání a ošetřování krajinářsky významné zeleně, praktická opatření k ochraně živočichů a rostlin a péči o biotopy. Letos díky němu podporujeme přes tři desítky žádostí více než třemi miliony korun,“ dodal Václav Židek, krajský radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky