Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zámek Vartenberk vstává z popela. Díky milionu z kraje tam obnoví sklepy

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 10. 10. 2024 12:04
  • Kultura

Sdílet článek

Obnova sklepů pod západním křídlem zámku Vartenberk se dočká obnovy, a to mimo jiné i díky individuální dotaci od Libereckého kraje. Rozhodli o tom na svém jednání krajští radní. 

Rada kraje schválila poskytnutí účelové dotace městu Stráž pod Ralskem na projekt, jehož rozpočet pro letošní rok činí 1,8 milionu korun. Dotace Libereckého kraje představuje milion korun a tvoří tak více než polovinu z celkových výdajů projektu.

„Jedná se o poslední letošní individuální dotaci na obnovu památek. Stráž pod Ralskem se s velkým odhodláním před lety pustila do rekonstrukce zámku Vartenberk, který doslova vstává z popela. Taková iniciativa si zaslouží pomoc Libereckého kraje,“ uvedla Květa Vinklátová náměstkyně pro kulturu, památkové péče a cestovního ruchu Libereckého kraje.

Zámek Vartenberk vznikl přestavbou gotického hradu, který je poprvé zmiňován k roku 1281, do podoby renesančního zámku byl přestavěn roku 1563. Za druhé světové války sloužil jako věznice a po roce 1945 jej zabrala Rudá armáda a zřídila v něm nemocnici a zotavovnu. Zámek postupně zdevastovala, načež v roce 1987 vyhořel. Od roku 2006 prochází celkovou rekonstrukcí. Zámek se v květnu 2024 znovu podařilo zpřístupnit návštěvníkům – navštívit lze zrenovované interiéry přízemí v západním křídle.

Liberecký kraj podpořil od roku 2016 v rámci individuálních dotací dohromady 82 projektů za souhrnnou částku přes 71 milionů korun. Jen v letošním roce bylo rozděleno z dotačního programu 22 milionů korun a na individuální dotace kraj vyčlenil 18 milionů. Mezi obnovené památky patří zejména areál poutního kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici či objekt bývalé sušárny chmele v Dubé.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky