Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Základní umělecké školy odehrály unikátní sérii divadelních představení, která oslavila sto let republiky

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 31. 10. 2018 00:00
  • Školství

Sdílet článek

Pět představení s názvem „O životě jedné republiky“ odehráli v průběhu října žáci základních uměleckých škol (ZUŠ). Celkem 195 dětí z deseti škol kraje se tak zapojilo do oslav stého výročí vzniku Československa. Premiéra proběhla v Liberci a celý cyklus završilo představení v České Lípě.

„Sto let jsou krásné narozeniny. Pro člověka symbol dlouhověkosti, ale pro jednu republiku zamyšlení nad radostným či neradostným mládím. Žákyně a žáci deseti základních uměleckých škol se společně se svými učiteli originálně zamysleli nad tím, jak si historii připomenout,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Společný projekt „O životě jedné republiky“ ztvárnil 100 let života Čechů a Slováků ve společném a později rozděleném státě. Podílely se na něm taneční, hudební, literárně-dramatické i výtvarné obory.

 „Jednotlivé obrazy měly humor i laskavost a představení vyvolalo také emoce a dojetí.  Poděkujme proto všem lidem, kteří projekt vytvořili, od jednotlivých žáků a učitelů, až po města, která ochotně poskytla svá divadla,“ sdělil náměstek Petr Tulpa.

Jedinečným společným divadelním vystoupením zaplnili žáci ZUŠ divadla v pěti městech Libereckého kraje. Představení, které se postupně odehrálo v Liberci, Železném Brodě, Jablonci nad Nisou, Turnově a České Lípě, bylo rozděleno do několika částí, z nichž každá představovala jedno desetiletí.

První desetiletí ztvárnila ZUŠ Železný Brod, 20. léta ZUŠ Liberec – Frýdlantská, 30. léta ZUŠ Tanvald a ZUŠ Jablonec nad Jizerou, 40. a 50. léta společně představily ZUŠ Doksy a ZUŠ Jablonné v Podještědí, 60. léta ZUŠ Jablonec nad Nisou, 70. léta ZŠ a ZUŠ Liberec – Jabloňová a ZUŠ Jablonec nad Nisou, 80. léta ZUŠ Česká Lípa, 90. léta ZUŠ Liberec – Frýdlantská a ZUŠ Jablonec nad Nisou, roky od přelomu tisíciletí dodnes ztvárnili žáci ZUŠ Turnov.

Poslední představení se odehrálo v úterý 23. října v České Lípě. „Na závěr jsem velmi rád osobně poděkoval paní režisérce Lindě Keprtové, dětem i zástupcům jednotlivých ZUŠ a předal jim drobné dárky od Libereckého kraje a vstupenky do IQ Landie,“ dodal Petr Tulpa.

Režie se ujala operní režisérka a dramaturgyně libereckého Divadla F. X. Šaldy Linda Keprtová, organizačně akci zajistila ZUŠ Jablonec nad Nisou v čele s ředitelem Vítem Rakušanem. Liberecký kraj přispěl finančně sto dvaceti tisíci na propagaci akce a pronájmy divadel, zajištěním propagace v médiích včetně fotografií a video dokumentace představení. Vstupenky na své expozice zajistila všem účinkujícím IQ Landia.

Krátký výběr záběrů z celého představení můžete zhlédnout na Facebooku Libereckého kraje pod tímto odkazem: https://www.facebook.com/libereckraj/videos/150627749219965/ 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky