Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Základna Zdravotnické záchranné služby LK se stěhuje z Tanvaldu do Velkých Hamrů

Mgr. Langer Jiří

  • 17. 04. 2013 12:23
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

 

Rada kraje po projednání vzala včera na svém zasedání na vědomí přesun základny Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje z Tanvaldu do Velkých Hamrů.

 

 Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, příspěvková organizace, poskytuje zdravotnickou záchrannou službu dle schváleného Plánu pokrytí prostřednictvím 14 výjezdových základen. Rozmístění výjezdových základen je, v závislosti na demografických, topografických a rizikových parametrech území jednotlivých obcí provedeno tak, aby místo události bylo dosažitelné z nejbližší výjezdové základny v dojezdové době do 20 minut.

Výjezdová základna v Tanvaldu je umístěna v objektu na adrese Pod Špičákem 277, jehož majitelem je Nemocnice Tanvald, s. r. o. Budova je v nevyhovujícím technickém stavu a majitel, který není ochoten do oprav investovat, zamýšlí objekt prodat. Zároveň jednostranně zvýšil s platností od 1. 4. 2013 nájem o téměř 70%, a to dodatkem Smlouvy, který Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje neakceptuje.

Z tohoto důvodu byla vytipována jako možná nová základna na adrese Velké Hamry 534. Jedná se o prostory bývalé požární zbrojnice, jejichž majitelem je město Velké Hamry. Stávající vnitřní uspořádání bude stavebně upraveno podle potřeb ZZS LK a požadavků Krajské hygienické stanice LK na náklady majitele objektu. Podle starosty města Velké Hamry Jaroslava Najmana se jedná s Libereckým krajem o kofinancování nově instalovaných 4 ks speciálních garážových vrat (2 ks pro garáže ZZS LK a 2 ks pro garáže dalších složek Integrovaného záchranného systému).

Při porovnání ročních nákladů vychází provoz ve Velkých Hamrech na 273 479,- Kč, tedy zhruba o 109 000,- Kč méně oproti provozu v Tanvaldu. Přesun výjezdové základny do Velkých Hamrů neomezí poskytování přednemocniční neodkladné péče v daném regionu, je v souladu se schváleným Plánem pokrytí. Vzdálenost mezi stávající výjezdovou základnou v Tanvaldu a novou výjezdovou základnou ve Velkých Hamrech činí 3 km.

Síly a prostředky zůstanou v nezměněném rozsahu: 1 posádka RZP (záchranář + řidič záchranář) a 1 posádka RV (lékař + řidič záchranář).

Časový harmonogram přesunu předpokládá zahájení provozu výjezdové základny ve Velkých Hamrech 1. 7. 2013.

Stavební úpravy objektu ve Velkých Hamrech jsou plánovány na období duben až červen 2013, přesun se uskuteční po skončení prací do konce června.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky