Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zájem o technické obory v regionu chce oživit nový soutěžní program Libereckého kraje

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 25. 06. 2024 11:51
  • Rozvoj

Sdílet článek

Novou vzdělávací iniciativu, která má za cíl přiblížit studenty středních škol technickým oborům a praktickým zkušenostem z průmyslové praxe, spouští  Liberecký kraj společně s Agenturou regionálního rozvoje.

Nultý ročník soutěžního programu, který startuje letos v září a jehož výsledky budou vyhlášeny v březnu roku následujícího, propojí střední školy s místními firmami. Studentům nabídne unikátní příležitost pracovat na reálných projektech z průmyslového prostředí. Přiblíží je tak dovednostem z praxe a povědomí o fungování ve firemním prostředí, které mohou uplatnit v přípravě na své budoucí povolání.  

„Klíčová myšlenka naší iniciativy vychází z potřeby zvýšit zájem studentů o technické obory, které jsou pro ekonomiku Libereckého kraje zásadní,“ řekl Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. „Soutěžní program spojuje školy a firmy s cílem řešit nedostatek odborníků na trhu práce vytvořený postupným odchodem silných technicky vzdělaných poválečných ročníků do penze.“

Firmy vidí v programu příležitost podpořit mladé, aktivní a talentované lidi, kteří se chtějí rozvíjet a zároveň tak navázat kontakt s potencionálními budoucími zaměstnanci. Školy jej vnímají jako způsob, jak zvýšit odbornou úroveň svých studentů, zprostředkovat jim kontakt s profesionály, od kterých se budou učit a také s technologiemi, které ve škole nejsou dostupné.   

Do programu se aktuálně zapojuje pět firem: Ontex Turnov, ZF Jablonec, Solar Monitor, SigmaPlast Liberec a DGS Liberec. Na straně škol se účastní všechny průmyslové školy v Libereckém kraji – Liberec, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa. Dále pak Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola v Turnově, SŠ Na Bojišti Liberec, ISŠ Vysoké nad Jizerou a v neposlední řadě Střední škola strojní, stavební a dopravní Liberec. „Soutěžní program nabízí kapacitu pro 16 týmů. Aktuálně jsou spuštěné přihlášky a rozebraných je více jak deset technických témat, které do soutěže vložily účastnické firmy,“ doplnil Jiří Ulvr.  

Každý studentský tým, složený z dvou až tří studentů, si má možnost vybrat jedno téma a v průběhu půl roku jej zpracovat do podoby projektu pod vedením odborných mentorů. Ti jsou dva, po jednom ze školy a z firmy. K dispozici budou po celou dobu pro pravidelné konzultace. Výstupy mohou být různé, od prototypů výrobků po návrhy technických řešení či vyhodnocení dat. V březnu příštího roku se pak studenti, firmy i zástupci škol sejdou u závěrečného vyhodnocení projektů. Nejlepší z nich získají peněžitou odměnu.

MŠMT ARR EU KRAJ

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky