Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zájem o evropské volby byl letos v Libereckém kraji rekordní

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 12. 06. 2024 08:45
  • Rozvoj

Sdílet článek

Dvacet let je Česká republika v Evropské unii. Jak se za tu dobu změnil zájem o volby do Evropského parlamentu? Data z Libereckého kraje ukazují v posledních letech vzrůstající tendenci.

10. – 13. června 2004 měli voliči v České republice historicky první možnost hlasovat ve volbách do Evropského parlamentu. V Libereckém kraji byla volební účast 26,96 %, což bylo pod celkovým průměrem ČR (28,32 %).

Z pohledu Libereckého kraje sledujeme podprůměrný zájem o evropské volby. Teprve v roce 2019, 15 let od vstupu ČR do Evropské unie, se účast voličů Libereckého kraje přiblížila celorepublikovému průměru. Tehdy volilo 28,31 % oprávněných voličů v kraji. Celorepublikový průměr byl 28,72 %. Letošní účast zaznamenala rekordní úroveň v republice i v Libereckém kraji, kde dosáhla 36,38 %.

 

Oproti nejslabšímu roku 2014, kdy byla Česká republika ve srovnání s ostatními státy EU v účasti předposlední, jde o více než dvojnásobný počet voličů. Volební účasti v jednotlivých státech si můžete prohlédnout na stránkách Evropského parlamentu.

Porovnání volební účasti mezi obcemi Libereckého kraje

Mezi premianty volební účasti v kraji najdeme obce s menším počtem obyvatel. Přes 60 % se dostaly celkem tři obce. Na pomyslném stupni vítězů jsou Janovice v Podještědí (81 voličů, volební účast 64,20 %), druhé se umístily Troskovice (96 voličů, volební účast 63,54 %) a na třetí místo se dostal Bedřichov (375 voličů, volební účast 62,13 %).

Prohlédněte si volební účast přímo ve vaší obci. Kartogram nabízí volební účasti i v předchozích volbách do Evropského parlamentu.

 

Ze znázornění vyplývá, že nadprůměrnou volební účast najdeme v okrese Semily, respektive. na jihovýchodě Libereckého kraje. Zároveň se však jedná o území s větším počtem obcí, které mají menší počet oprávněných voličů.

Porovnání volební účasti mezi kraji v České republice v ČR

Liberecký kraj patří volební účastí v evropských volbách mezi podprůměrné kraje. Zároveň je však vidět trend, kdy se volební účast v kraji stále přibližuje celorepublikovému průměru. Prohlédněte si, jak se volební účast měnila v předchozích volbách do Evropského parlamentu.

 

Nejvyšší volební účast je tradičně v Praze, letos dosáhla 42,5 %. Následuje kraj Vysočina (38,42 %) a Královéhradecký kraj (37,97 %). Naopak nejnižší volební účast byla v kraji Karlovarském, Ústeckém a Moravskoslezském.

„Účast ve volbách do Evropského parlamentu bývá nižší než u volby prezidenta, nebo komunálních voleb, což se ale postupně mění a volební účast pomalu roste. Jak data ukazují, téměř 36 % voličů v Libereckém kraji má zájem o směřování Evropské unie a aktivně se zúčastnilo voleb,“ uvedl Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. 

Na  Datovém portálu Libereckého kraje si můžete prohlédnout data o volební účasti do různých voleb od roku 2000.

MŠMT ARR EU KRAJ

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky