Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Werichova Barka a buben štěstí. Špitálek v Doksech bude o víkendu léčivý

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 18. 07. 2023 09:42
  • Kultura
  • Rozvoj

Sdílet článek

Léčivý špitálek. Tak se jmenuje akce, kterou v rámci Dnů lidové architektury o nadcházejícím víkendu hostí Památník Karla Hynka Máchy v Doksech. Pořadatelé tak symbolicky tomuto místu navrací původního ducha, poněvadž toto nejstarší roubené stavení v Doksech nechala v roce 1669 postavit hraběnka Marie Františka z Vrtby jako panský špitál.

„V prázdninových dnech hledají návštěvníci různé možnosti pro trávení volného času pro sebe i své rodiny. Pobočka Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě, Památník K. H. Máchy v Doksech, nabízí o Dnech lidové architektury pestrý program,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V sobotu 22. července se tak památník i zahrada stanou oázou pro všechny, kteří potřebují načerpat energii, chtějí se něco dozvědět o bylinkách, přírodním léčitelství, tradiční čínské medicíně, léčivé síle doteku. Během workshopů se naučí malování henou, přírodní barvení oděvů, výrobu ochranných talismanů, a dokonce si budou moci pod vedením aromaterapeutky vytvořit bylinnou tinkturu a přírodní parfém.

Ve 13 hodin začne marionetové představení na volné motivy příběhu O lakomé Barce Jana Wericha. Spolek Z chrámu přírody roztančí v 14.30 zahradu ve své hudební dílně. Přiveze sbírku perkusí, chrastítek, píšťalek, cinkátek a etnických nástrojů z celého světa. Jednotlivé nástroje předvedou v praxi a rozezní je za doprovodu zpěvů a tance. Nebude chybět hra na sluneční buben neboli buben štěstí. V závěru dne léčitelka Jiřinka Solvana provede energiemi tónů a zvuků vesmírné hudby křišťálových mís.

Program:

10.00–18.00
- přírodní barvení oděvů a zero waste móda v podání Martiny Benešové
- malování henou s Kateřinou Gajou
- bylinkové tvoření s Lucií Manawa
- výroba bylinných tinktur s Terezou Dědkovou
- léčení barvami s Kateřinou Ledvinovou
- bylinková dílnička s Monikou Sibřinovou

11.00–16.00 Z chrámu přírody – uměleckořemeslný workshop zpracování dřeva – výroba rytmických nástrojů, talismanů, lapačů snů

13.00 O lakomé Barce (Jan Werich: Fimfárum) – pohádka v podání divadla KAKA

14.00–18.00 Aromalékárna – výroba přírodního parfému s odborným aromaterapeutem Ing. Šárkou Patrnou

14.00 David Panuška – přednáška o duševním zdraví

14.30 Hudební dílna DRUMSALA – zpěv a tanec za doprovodu rozličných hudebních nástrojů pod vedením spolku Z chrámu přírody

15.00 Kateřina Krbcová – Tradiční čínská medicína v běžném životě – přednáška

16.00 Adéla Zatanchi – Léčivá síla doteku – přednáška

17.00 Jiřinka Solvana -  koncert a workshop hraní na křišťálové mísy

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky