Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výzva mladého vědce: Pomozte zmapovat příběhy míst kolem vás

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 07. 09. 2016 17:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Bukovec, Olivetská hora, Ještěd, Žalý. Jsou to známá místa, jejichž historii a příběhy hledá mladý vědec Daniel Vrbík z Technické univerzity v Liberci. Nechce se spoléhat jen na archivy, ale obrací se s prosbou o pomoc k veřejnosti – patriotům, pamětníkům nebo aktivním turistům. Z výzkumu vzejde interaktivní mapa se všemi sesbíranými znalostmi.

„Ve výzkumu se zaměřuji na sběr historických informací o místech v oblasti od německé Žitavy až po Vrchlabí,“ říká Daniel Vrbík. Východiskem pro jeho práci je turistická mapa z roku 1927 od libereckého kartografa Josefa Matouscheka. „Hledám dobrovolníky, kteří znají místa nejen v Jizerkách, ale i na německé straně nebo třeba v okolí Vrchlabí, a mají chuť spolupracovat při studiu starých map. Tématu se věnuji již druhým rokem a stejně jako loni věřím, že se i nyní podaří oslovit alespoň několik desítek zájemců,“ doplňuje Vrbík.

Co přesně taková dobrovolná aktivita obnáší? Především ochotu podělit se o své znalosti, chuť dozvědět se něco o svém okolí a předat tyto informace dál. Pro účast je třeba udělat jediné - zaregistrovat se na stránkách http://mapy.fp.tul.cz/pribehymist/  a v připravené aplikaci „začít vyprávět“. Informace je možné poskytnout také e-mailem na adresu: daniel.vrbik@tul.cz nebo telefonicky na čísle 485 352 812.

Výsledky geografického bádání budou sloužit například k přesnějšímu ztotožnění staré mapy se současným stavem, k analýze vývoje názvosloví, ale také k vytvoření souboru příběhů, znalostí a historických faktů, kterými bude moci kdokoli procházet, číst si je a dozvídat se tak nové informace o svém okolí.

Od půlky srpna do 30. listopadu mohou účastníci soutěžit o faksimili staré turistické mapy. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky