Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Využití krajské multifunkční karty pro stravovací a docházkový systém ve školách

Bc. Čarnogurská Tereza

kontrolor

  • 08. 03. 2011 10:35
  • Školství

Sdílet článek

Zveřejňujeme informační dopis společnosti KORID LK adresovaný ředitelům škol v souvislosti s využitím Opuscard pro stravovací a docházkový systém ve školách.

Vážení ředitelé,

jak jistě víte, v Libereckém kraji existuje krajská multifunkční karta Opuscard, která je vydávána z pověření Libereckého kraje společností Liberecká IS. Tato bezkontaktní čipová karta je vydávána ve dvou podobách, a to buď jako přenosná (tzv. anonymní) nebo jako nepřenosná (tzv. personifikovaná, osobní).

Anonymní karta je karta bez jakýchkoliv osobních údajů, její pořizovací cena je 95Kč a je vydána na počkání, bez nutnosti vyplňování formulářů. Tato karta je vhodná pro nepravidelné cestující, může si jí půjčovat např. celá rodina. Lze na ni nahrát ale pouze jízdenky pro jednotlivou jízdu a přenosné časové kupony.

Oproti tomu personifikovaná karta je karta s osobními údaji o držiteli, které jsou nahrané v čipu. Tato karta je potištěna fotografií, jménem a příjmením držitele karty Pořizovací cena je 140Kč a karta je na základě Žádosti o vydání karty vyrobena ve lhůtě maximálně do 21 dnů. Karta je určena pro pravidelné cestující, lze na ni nahrát kompletní tarifní nabídku, tj. kromě jízdenek pro jednotlivou jízdu také jednozónové i relační kupony. Osobní karta obsahuje jedinečné číslo čipu, pomocí kterého lze snadno dohledat vazbu na konkrétního držitele karty v systému karet.

Věříme, že většina Vašich studentů využívá právě osobní karty Opuscard, a to pro její nesporné výhody při cestování do škol. Proto bychom Vás touto cestou rádi informovali o možnostech jejího dalšího využití, nejenom v dopravě. Vzhledem k vlastnostem osobní karty (unikátní číslo čipu – vazba na konkrétního držitele) je možné tuto kartu využít například i v docházkovém či stravovacím systému ve Vaší škole. Tento moderní systém na sebe může vázat různé doplňkové evidenční systémy, např. ve vazbě na možnosti sledování docházky dětí jejich rodiči. V neposlední řadě je možné tímto systémem zvýšit bezpečnost žáků, kdy je vstup do budovy dovolen pouze vymezenému okruhu držitelů opuscard – žákům a učitelům, který se dá kdykoliv operativně měnit, např. při ztrátě karty lze zablokovat přístup pro konkrétní číslo ztracené karty, apod.

Na Krajském úřadě Libereckého kraje karty Opuscard úspěšně využívají již delší dobu, a to nejenom v docházkovém a stravovacím systému, ale například také ke kopírování a při přihlašování k osobním PC. Liberecký kraj má databázi držitelů, svých zaměstnanců a jedinečné číslo čipu na kartě je využíváno ve vlastním docházkovém systému.

Možností pro využití bezkontaktní čipové karty je mnoho. V případě zájmu Vám na toto téma poskytneme ve spolupráci s vydavatelem karty další podrobné informace.

Ing. Pavlína Velikovská

koridlk@kraj-lbc.cz

ředitelka společnosti

KORID LK, spol. s r.o.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky