Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výrobě marmelád v kraji vévodí ženy, nechybí ale ani muž

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 16. 12. 2020 15:44
  • Kultura

Sdílet článek

Vánoce jsou na dosah a řada hospodyněk má pečivo již hotové. Ty, které ještě doma lepí dohromady linecká kolečka, mohou k jejich přípravě použít i marmeládu nebo džem z regionálních produktů. Jejich výrobou se v Libereckém kraji zabývají zejména dámy – Pavlína Veselá, Michaela Bílková, Jana Šrytrová a Anna Jelínková. Nechybí ale ani muž: Jan Kakos.

„Oceňuji kreativitu výrobců marmelád a džemů. Zachovávají tradiční výrobu podle dávných receptů, zároveň se ale nebojí hledat nové cesty a zkoušet i méně obvyklé suroviny,“ uvedl Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Pavlína Veselá se svojí firmou Pulpamen působí v Českém ráji. Kromě delikates nabízí i kurzy vaření, catering a výrobu omáček, džemů a hořčice. Nejraději vymýšlí nové recepty. Více o její nabídce se lze dočíst na webu https://www.pulpamen.cz/.

Zástupkyní Lužických hor a Máchova kraje je Michaela Bílková, která vyrábí extra džemy a marmelády s vysokým obsahem ovoce a sníženým obsahem cukru, dále pak hořčici, chutney, cibulády, pesto z medvědího česneku, sirupy bylinné i ovocné a pečené ovocné čaje. Bližší podrobnosti se nalézají na adrese http://www.mojemarmelada.cz/.

Dobroty od tetičky je značka výrobků Jany Šrytrové, která vyrábí džemy z chemicky neošetřeného ovoce ze sadu v Podještědí. Snaží se udržet a vrátit do sadu staré odrůdy  ovoce jednak typické pro Podještědí, ale zpracovává například i vlastní moruše, kdoule, žluté ryngle či jedlé kaštany. Nabídka výrobků je na stránkách https://www.dobrotyodteticky.cz/.

Marmelády, džemy a čatní vyrábí ručně Anna Jelínková. Ke krátce povařenému ovoci přidává pouze cukr, a pokud je potřeba, citronový pektin. Každou skleničku popisuje a převazuje přírodním lýkem, přidává i vzkaz pro toho, kdo si na produktu pochutná. Zakoupit si některý z jejích produktů lze na webu https://www.hotelpremier.cz/marmeladovna.html.

Jan Kakos vlastní malou rodinnou manufakturu v srdci Českého ráje. Firmu založil v roce 2014 a vychází z dávno zapomenutých a poctivých receptů, kterým dává moderní a svěží vzhled. Zaměřuje se na BIO ovoce. Více o jeho produkci lze najít na webu http://www.marmeladyzraje.cz/.

V čem tkví rozdíl mezi marmeládou a džemem?  Ve složení. Džem je rosolovitá hmota, ve které jsou kousky ovoce nebo ovoce celé. Naopak marmeláda je polotekutá ovocná směs bez kousků ovoce. V České republice se marmeláda nejčastěji vyrábí z jablek, meruněk, borůvek či třešní.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky