Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výlet do polského pohraničí láká na malebné vodopády

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 23. 06. 2023 09:50
  • Cestovní ruch
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Zajímavé přírodní partie nabízí krajina u severních sousedů Libereckého kraje – v Dolnoslezském vojvodství v Polsku. Jednou z dominant nedalekého polského města Szklarska Poręba jsou dvoje vodopády – Kamieńczyka a Szklarky.

„Jedna z výhod našeho kraje je sousedství hned se dvěma zeměmi. Můžeme se tak vydávat bez dlouhého cestování za poznáním krajiny, památek a kultury našich sousedů. Je rozhodně co objevovat,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Práh prvního vodopádu Kamieńczyka se nachází v nadmořské výšce 843 metry. Jde o trojstupňové kaskády o celkové výšce 27 metrů padající do soutěsky dlouhé asi 100 metrů. Její kolmé skalní stěny dosahují více než 25 metrů výšky, šířka v některých místech nepřesahuje 4 metry. Za prostřední kaskádou se nachází jeskyně – Złota Jama  neboli Zlatá jáma, kde se vyskytuje pegmatit a ametysty.

K vodopádu vede cesta z centra města červenou nebo černou turistickou značkou. Další přístup je ze záchytných parkovišť, která se nachází na hlavní cestě z Jakuszyc, a to nedaleko příjezdu do Szklarke Poręby. Na těchto záchytných parkovištích lze za poplatek ponechat auto

Vodopád Szklarky je na konci města, u cesty směrem na Jeleniu Góru v soutěsce Szklarky. Ve střední části soutěsky, na skalním prahu v nadmořské výšce 520 metrů, je vodopád, který padá dolů spirálovitě postupně se zužující kaskádou. Je vysoký 13 metrů. Na levém břehu skalního prahu se nachází tůně – vyhloubeniny na dně potoka nebo řeky.

První zmínky o vodopádu Szklarky pocházejí již ze středověku. I během dalších staletí se o vodopádu psalo, objevoval se v rytinách a na obrazech, protože toto místo bylo vždy považováno za romantické a krásné. V roce 1868 byla u vodopádu postavena hospoda, která byla později přestavěna na dnešní turistickou chatu Kochanówka. Zvláštní turistickou zajímavostí byla v 19. století regulace přítoku vodopádu a následné spouštění vody poté, co návštěvníci zaplatili.

Přístup k vodopádu je od parkoviště u silnice E65, přes dvě lávky. Za nimi je rozcestí – vpravo vede široká stezka končící vyhlídkovou terasou na vodopád u chaty Kochanowka; po této stezce je vodopád dostupný i vozíčkářům. Druhou možností je cesta z centra Szklarske Poręby po zelené turistické značce podél říčky Kamienna nebo po černé turistické značce po okruhu kolem Szklarské Poręby.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky