Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vychází nová regionální publikace o Kozákově

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 16. 07. 2018 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

K letošnímu 90. výročí od otevření Riegrovy chaty na Kozákově a 130. výročí založení KČT se Klub český turistů odbor Semily, rozhodl vydat publikaci, která by charakterizovala pozoruhodnosti Kozákova, této strážné hory Českého ráje. 

Na knize KOZÁKOV – PŘÍBĚH HORY se autorsky podílelo 12 autorů a řada fotografů. Na 144 stranách je popsána historie od jejího vzniku přes stopy prvního osídlení, středověké stezky a mineralogické zvláštnosti až k informacím o zajímavostech na úbočích této mytické hory. Ta inspirovala i řadu výtvarných umělců k jejímu zobrazení. Své místo v knize dostala historie semilského odboru KČT i popis stavby Riegrovy chaty od prvního vzniku myšlenky až po složité restituční procesy a její zásadní rekonstrukci v posledních letech. Rovněž je popsán vznik dobrovolného svazku obcí, který si od Kozákova půjčil jméno. V patnácti tematicky ohraničených kapitolách jsou zařazeny dobové i současné ilustrace, na předsádkách knihy jsou použity mapy – pro srovnání kromě moderní i jedna mapa historická. Podle rámcového zadání publikaci navrhl a editorsky zabezpečoval Slavomír Říman.

"Aby se daly původní ilustrace použít bez nežádoucích úprav, zvolilo Vydavatelství a nakladatelství Gentiana pro knihu vtipný ležatý formát, který umožnil dobře využít plochy i pro celostránkové barevné fotografie," přiblížila Zdeňka Marková, předsedkyně KČT Semily.

Kniha byla pokřtěna 24. června na slavnostním setkání na Kozákově v Riegrově chatě, tedy ve stejný den, kdy před 90 lety byla s velkou slávou chata  postavena a otevřena.  Příjemnou atmosféru doplnilo vystoupení bluegrasové kapely Funny Grass.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky