Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výbor regionů jednal v Bruselu i o zátěžových testech jaderných elektráren

Mgr. Langer Jiří

  • 02. 04. 2011 21:47
  • Školství

Sdílet článek

 

Výbor regionů je poradní shromáždění, které sestává z 344 regionálních a lokálních politiků ze všech členských států EU a které projednává a připomínkuje aktuální legislativu, přijímanou Evropským parlamentem a Radou. Výbor regionů. Českou delegaci v něm vede předseda a zároveň hejtman LK Stanislav Eichler (ČSSD).

Na svém 89. plenárním zasedání ve dnech 31. 3. a 1. 4. v Bruselu přijal Výbor regionů 10 stanovisek k důležitým evropským tématům. Mezi nimiž byla například 5. zpráva o soudržnosti či přezkum rozpočtu EU. 

„Plénum se rovněž vyjádřilo k připravovanému rozpočtu Výboru regionů pro rok 2012, který bude ve své konečné podobě reflektovat všeobecnou snahu o snižování rozpočtu na administrativu, ovšem nesmí jít na úkor kvality služeb, která města a regiony poskytují svým občanům,“ uvedl liberecký hejtman.

 

Výbor regionů pak v  pátek 1. dubna přijal usnesení k dopadům přírodní katastrofy v Japonsku. Tato rezoluce se z velké části zabývala budoucností atomové energie. Členové české národní delegace při Výboru regionů vyjádřili soustrast japonským obyvatelům, městům i regionům a vyjádřili ochotu poskytnout pomoc lidem a místním a regionálním orgánům z postižených oblastí. Zároveň však ve svých vystoupeních kritizovali části rezoluce, vyzývající k transformaci výroby energie v Evropě směrem k ukončení využívání energie z jádra.

„Nelze dělat ukvapené emotivní závěry, aniž by nebyly provedeny důkladné analýzy,“ zdůraznil ve svém vystoupení předseda české delegace ve Výboru regionů liberecký hejtman Stanislav Eichler, V tom jej podpořil i první náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, jehož pozměňovací návrh podpořilo několik desítek členů Výboru.

„Vyzvali jsme také členy Výboru regionů, aby respektovali termín pro vyhodnocení výsledků zátěžových testů elektráren, který stanovila Evropská rada na konec roku 2011,“ upozornil Stanislav Eichler.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky