Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vstupte do světa dávných příběhů a objevte kouzlo známých míst v netradičním hávu

Marie Kubínová

odborná zaměstnankyně

  • 22. 08. 2024 14:04
  • Kultura

Sdílet článek

V sobotu 24. srpna 2024 se koná Hradozámecká noc, která bude vrcholem hlavní návštěvnické sezóny na památkách, a i letos nabídne bohatý program.

V Libereckém kraji se do akce zapojí hrad Bezděz, hrad a zámek Frýdlant, hrad Grabštejn, zámek Hrubý Rohozec, zámek Lemberk, zámek Sychrov, hrad Trosky, hrad Valdštejn a zámek Zákupy.

„Hrady a zámky v našem kraji jsou tradičně jedněmi z nejnavštěvovanějších turistických cílů. Program, který připravili návštěvníkům i letos kasteláni, bude jistě i tentokrát velkým lákadlem“, říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na Bezdězu si pro vás připravili prohlídku s průvodcem, aneb jak vznikl velký a malý Bezděz, kam se ztratil klášterní poklad a kde je tajná chodba? Na zámku Lemberk naopak pro návštěvníky mají kostýmované prohlídky zámku (Reprezentační a soukromé pokoje) při svitu svíček, špetkou humoru a velké nadsázky. 

Vtipné večerní prohlídky zámku ze života panstva i sloužících s s názvem: TENTOKRÁT TO BUDE KLUK! si připravil hrad a zámek Frýdlant. V rámci tradiční Hradozámecké noci na Troskách se můžete těšit na komentované prohlídky hradu, táborák, country kapelu Four+ (Jablonec nad Nisou) a čtení pověstí o hradu Trosky.

Už jste někdy dělali rozhovor se strašidlem? Tedy pokud vůbec nějaká jsou. Průvodce na hradu Grabštejn vám rozhodně bude tvrdit, že se na hradě nic divného neděje. Zápisy záhadologa Charlese Forta ale tvrdí opak. Spolu se zvídavým reportérem se vydáte do hlubin grabštejnské historie a vyzpovídáte zbloudilé duše dávných obyvatel hradu. 

Oblíbená hraná noční prohlídka, aneb "Pohřeb Starýho pána".... zavedeme vás zpátky do doby 40. let 20. století, kdy na zámku Hrubý Rohozec žil předposlední majitel a vášnivý historik, Mikuláš DesFours-Walderode. Když ale v roce 1941 zemřel, byla to velká rána nejen pro rodinu, ale také pro služebnictvo. A právě o tom, jak zámecký personál připravoval „Pohřeb starýho pána“ se dozvíte v tomto satiricky pojatém příběhu. 

Co spojuje Čechy a Skoty? Kdy a jak se naše dějiny prolnuly a jaký to mělo vliv na české země nebo naopak na Skotsko? Od dob Římské říše až do 21. století se událo mnohé. Pokud se chcete dozvědět víc, přijďte na přednášku, která se uskuteční v Alainově sále Bertina křídla zámku Sychrov.

Noc plná překvapení se scénickými kostýmovými prohlídkami a doprovodnou hudbou na hradu Valdštejn. Zámek Zákupy pak připravil večerní prohlídku interiérů prohlídkové trasy "Zámek za císaře Františka Josefa I." v doprovodu císaře Františka Josefa I. a jeho švagrové arcivévodkyně Marie Terezy.

Více informací o všech otevřených památkách najdete na https://www.npu.cz/cs/o-nas/projekty/temata/102970-hradozamecka-noc-2024

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky