Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Všem žákům přeji u přijímacího řízení úspěch, říká krajská radní Alena Losová

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 22. 04. 2015 11:10
  • Školství

Sdílet článek

Na všech středních školách zřizovaných Libereckým krajem dnes, tedy 22. dubna, startuje přijímací řízení. U oborů zakončených maturitní zkouškou jsou jeho součástí jednotné testy z matematiky, českého jazyka a obecných studijních předpokladů. Tímto způsobem je přijímací řízení v Libereckém kraji realizováno již šestým rokem.

¨ Youtube video

Liberecký kraj doporučil ředitelkám a ředitelům zřizovaných středních škol nepřipojit se do pilotního ověřování připraveným ministerstvem školství, které probíhalo v minulém týdnu. K tomuto doporučení Liberecký kraj vedlo několik důvodů. Oproti pokusnému ověřování ministerstva školství se přijímací řízení v Libereckém kraji odlišuje především v šíři skupiny testovaných. Jsou totiž testováni i uchazeči o obory vzdělání s talentovou zkouškou (umělecké obory a gymnázia se sportovní přípravou) a o obory nástavbového studia v denní formě. Navíc také vedle ověřování znalostí z českého jazyka a matematiky, které je součástí pokusného ověřování, jsou testovány obecné studijní předpoklady, které dokáží v širší formě rozpoznat samotné studijní předpoklady žáka. Rovněž je stanovena hranice úspěšnosti pro gymnázia. Pokusné ověřování představené ministerstvem přináší i otázku z oblasti platné legislativy.  Termíny pro testování jsou stanoveny mimo termíny, které upravuje vyhláška č. 671/2004 Sb., stanovující podrobnosti o organizaci přijímacího řízení ke vzdělávání ve středních školách. Tuto skutečnost ministerstvo zdůvodňuje tím, že jde o pokusné ověřování, na které se daná legislativa nevztahuje. Také stanovení kritérií přijímacího řízení, jako je hranice úspěšnosti a podíl hodnocení testů na celkovém hodnocení, a jejich zveřejnění až při vyhlášení výsledků je v rozporu s ustanovením § 60 odst. 4 písm. a) zákona č. 561/2004 Sb. (školský zákon). Jsme přesvědčeni, že kritéria by měla být známa již před přijímacím řízením, aby každý žák předem věděl, za jakých podmínek bude případně přijat ke vzdělávání. Vzhledem k tomu, že přijímací řízení probíhá v režimu správního řízení, mohlo by mít nedodržení platných právních předpisů zásadní vliv na případné odvolací řízení, resp. soudní řízení správní.

Chtěla bych u této příležitosti popřát všem mladým slečnám a pánům chladnou hlavu a pevnou ruku, což jsou vedle potřebných znalostí dvě důležité věci, které Vás zajisté dovedou k úspěchu nejen v  testech, ale i v celém přijímacím řízení. Věřím, že pro nikoho není a nebude testování žádným strašákem. Jsem přesvědčena, že jste ze svých domovských základních škol skvěle připraveni a pomyslnou bránou přicházející dospělosti projdete bez zaváhání.

Přeji Vám, budoucím středoškolačkám a středoškolákům, ještě jednou štěstí, aby Vám při skládání zkoušek svítila šťastná hvězda a splnilo se Vaše přání vzdělávat se na vybrané vysněné škole.

Alena Losová
radní pověřená řízením resortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky