Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vodní nádrže, aleje, úpravny vody. Česko-polská dohoda přináší konkrétní výsledky

  • 24. 07. 2024 14:20
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Třetí zasedání česko-polské komise Turów se dnes konalo v polské Vratislavi. Společná jednání komise vyplývají z Dohody, kterou před dvěma lety podepsali tehdejší premiéři České a Polské republiky. Smyslem je vzájemná informovanost o projektech a plánech i kontrola plnění akcí na ochranu okolí krajiny dotčené těžbou v polském hnědouhelném dole Turów.    

„Dva roky od podpisu Dohody jsme ušli velký kus cesty. Jsem rád, že česká i polská strana aktivně využívá Fond malých projektů Turów, ze kterého podporujeme kvalitu života a prostředí v okolí dolu a vodohospodářské akce. Úspěšně začaly stavební práce na úpravně vody v Machníně, na vodovodu v Horním Vítkově i ve Václavicích v řádech stovek milionů korun,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „V přípravě je také vodohospodářský projekt pro Frýdlantsko. Dohoda umožňuje Libereckému kraji sledovat a přesně měřit stav hladin podzemních vod, prašnosti, hluku a posunu terénu, což do té doby nebylo možné.“

Dvakrát byla překročena hranice hluku podle českých norem, a to konkrétně během 1. a 4. monitoringu v roce 2023. Aby se zabránilo dohadům a obě strany mohly vycházet z objektivních dat, přistoupilo tehdy Ministerstvo životního prostředí v souladu s uzavřenou mezivládní dohodou ke zřízení expertní komise.

Vedle již probíhající vodohospodářské výstavby také Liberecký kraj zajistil měření stability budov na téměř dvaceti objektech na české straně hranice v okolí dolu, a to pod dobu 10 let za 7,15 milionu korun.  

„Celkem ve Fondu malých projektů bylo přijato již 27 akcí v hodnotě 2.380.089,25 eur včetně nyní kontrolované třetí výzvy. V ní bude akce posuzovat komise v říjnu letošního roku. Mezi již podpořené příklady projektů patří revitalizace alejí na české i polské straně hranice, obnovy vodních prvků jako rybník Oko v Chrastavě nebo poldr v polském Porajówě a Sulikówě,“ řekl hejtman Půta.

V říjnu tohoto roku budou schváleny projekty ze třetí výzvy a bude vyhlášena čtvrtá výzva na nábor nových projektů. říjen 2024. V červnu 2025 je plánován konec náboru projektů ze čtvrté výzvy a v říjnu 2025 by mělo dojít ke schvalování projektů a k vyhlášení další, páté, výzvy.

Dnešní jednání komise bylo také příležitostí oslovit Dolnoslezské vojvodství, aby se stalo partnerem v integrovaném projektu LIFE. „Příroda totiž nezná hranic a tento projekt nám dává možnosti, jak ještě více chránit vodu na území našeho i polského regionu. Díky LIFE bychom mohli ještě zlepšit práci na opatřeních souvisejících s vodou v krajině, jejím zadržováním a kvalitou,“ vysvětlil Václav Židek, radní pro životní prostředí a zemědělství. „Projekt LIFE by umožnil zapojení více odborných subjektů s jedním společným cílem, kterým je vyšší odolnost kraje na klimatickou změnu, pro niž je nezbytný zdravý vodní režim ve zdravé krajině.“

Premiéři České a Polské republiky 3. února 2022 podepsali mezivládní dohodu o spolupráci při řešení dopadů těžby hnědého uhlí v povrchovém dole Turów. Liberecký kraj tehdy požadoval, aby v dohodě bylo zakotveno 9 klíčových principů, které ochrání české obyvatele i dotčené území v příhraničí před negativními vlivy dopadů rozšiřující se těžby. Dohoda přinesla kraji 25 milionů eur určené na nové zdroje vody, přivaděče a vodovody, ale i na sledování kvality ovzduší, hluku, poklesu terénu a výši prašnosti na česko-polské hranici blízko dolu. Dalších 10 miliónu eur jako dar poskytla Libereckému kraji Nadace PGE na konkrétní opatření na ochranu životního prostředí. Pravidelná společná česko-polská jednání se konají z důvodu informovanosti o plnění Dohody uzavřené v roce 2022.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky