Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Višňovský dub ochránce přivezl z Bruselu skvělé 5. místo v Evropě

Mgr. Langer Jiří

  • 31. 03. 2014 15:01
  • Životní prostředí

Sdílet článek

 

V Evropském parlamentu v Bruselu byl 19. března vyhlášen vítěz mezinárodní ankety Evropský strom roku 2014.

Vítězným stromem se stal s více než 77 tisíci hlasy jilm, který roste v bulharském městě Sliven.

Dub zachránce z Višňové – Vísky, vítěz české ankety, obsadil 5. místo.

 

V Evropském stromu roku 2014 soupeřil dub s finalisty z devíti zemí - Bulharska, Francie, Irska, Itálie, Maďarska, Polska, Skotska, Slovenska a Walesu. 

Konečné pořadí

1. místo            - Starý jilm (Bulharsko)         - 77526 hlasů

2. místo            - Obří planá hrušeň v Gödöllő (Maďarsko)  - 36925 hlasů

3. místo            - Wybického dub v Będominu (Polsko)       - 16768 hlasů

4. místo            - Dub v Zechenterově zahradě (Slovensko) - 10169 hlasů

5. místo            - Dub ochránce ve Višňové (Česká republika)         - 8211 hlasů

Celkový počet hlasů trojnásobně překonal minulý ročník a dosáhl téměř 160 tisíc.

„Týden  před ukončením hlasování byl náš strom na 3. místě, ve finiši nás přeskočilo Polsko a Slovensko. Přesto se domnívám, že 5. místo v Evropě je velký úspěch,“ řekla starostka Višňové Vladimíra Erbanová.

 Předávání se společně s ní zúčastnila Marta Holcová a Otakar Stibor, kteří vlastně vytvořili dojemný příběh stromu, když při povodni 2010 byli evakuováni vrtulníkem z domku za Dubem zachráncem, manželé Žákovi s dcerou, kteří mají velký podíl na zmíněném úspěchu, a překladatelka Jitka Doubnerová z MASIF.

„Děkuji za skvělou propagaci na webových stránkách Libereckého kraje, neboť jak jsme se přesvědčili v Bruselu, vše bylo o způsobu prezentace. Děkuji samozřejmě i všem, kteří 8 211 hlasy náš strom zviditelnili po celé Evropě,“ řekla starostka.

Nyní Strom ochránce podle ní čeká na  terénní úpravy okolo dubu. Předpokládá se, že vzhledem k probíhajícím opravám povodňových škod (dokončuje se most a opravuje silnice), mohlo by okolí stromu být zkrášleno asi v polovině roku.

 

Strom hrdina - 150 let starý, 20 m vysoký s obvodem kmene 470 cm dub letní (Quercus robur) rostoucí ve Višňové – Vísce u Frýdlantu soutěžil o titul Strom roku 2013 v anketě, kterou pořádala Nadace partnerství. Tento strom v době povodní ve Frýdlantském výběžku v roce 2010 sehrál roli zachránce.

Svým mohutným kmenem se „postavil“ do cesty množství klád a dalších naplavenin, včetně osobního automobilu, které přinesla rozbouřená řeka Smědá. A tak mnoho hrázděných chalup stojících v řadě za ním mu nyní vděčí za svou existenci. Navíc strom zachránil život manželskému páru se psem, když všichni přečkali povodeň na střeše jednoho z domů do doby, než je zachránil vrtulník. Voda tehdy pomalu smetla i celou Vísku, malou obec s 65 čísly popisnými. Pod vodou bylo 42 domů, jeden byl po pár dnech dokonce nakonec srovnán se zemí.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky