Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vestibul krajského úřadu patří tvorbě fotografa Zdeňka Pokorného

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 04. 07. 2016 10:14
  • Magazín

Sdílet článek

První prázdninový měsíc ve výstavním prostoru, ve vestibulu budovy Krajského úřadu Libereckého kraje, patří fotografiím. K vidění jsou zde práce Zdeňka Pokorného, porevolučního starosty České Lípy a vášnivého cestovatele, nazvané Detail fenomén umění. Výstava potrvá do 29. července a záštitu nad ní převzala radní Libereckého kraje Alena Losová.  

Zdeněk Pokorný se narodil v roce 1932 v Kolíně. Jeho dětství výrazně ovlivnila válka, dospívání pak nástup komunismu. Jeho pomaturitní perspektivou tak byla sériová práce v n.p. Frigera Kolín, možné studiu se tehdy zdálo být nepředstavitelný problém. Nakonec vystudoval pedagogiku na VŠP Praha a na umístěnku nastoupil v roce 1957 na jedenáctiletce v České Lípě, kde vyučoval dějepis a zeměpis. V době pedagogického působení ovlivnil životy tisíců žáků a také dalších lidí při setkávání v rámci Kruhu přátel umění na českolipském gymnáziu.

Rok 1989 přinesl i do života Zdeňka Pokorného nové možnosti. V letech 1990 - 1997 působil jako první porevoluční starosta České Lípy. Dlouhodobě pracoval v památkové péči, přednášel, v rámci Akademie J. A. Komenského organizoval přednášky a diskuse apod.

Specifikem jeho výstav je komplexní přístup k tématům, zaměření fotografií na výtvarný fakt a smysl, koncipovaný v cyklech a doplňovaný esejemi, zamyšleními, která mají vyjádřit podstatu ještě jiným způsobem. Autor využívá nejen zkušeností z cest (poznal 53 zemí), ale i své znalosti historie a umění, praxi literární a publicistickou. Jako fotograf se profiloval především v hledání podstaty krásy uměleckého tvoření a detailu.

Místo tradiční vernisáže se mohou zájemci zúčastnit, v pondělí 11. července od 16.00 hodin, společné prohlídky výstavy a setkání s autorem snímků.

Výstava je přístupná celý červenec, v pracovní dny od 8.00 do 17.00 hodin, v pondělí a ve středu do 18.00 hodin.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky