Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Veškeré smlouvy o závazku veřejné služby ve veřejné linkové dopravě platné pro r. 2006 a 2007, předběžné odhady prokazatelné ztráty, přehledy plateb jednotlivým dopravcům

Ing. Jakešová Stanislava

  • 06. 02. 2007 00:00
  • 106/1999

Sdílet článek

[id:6600|autor:Ing. Jakešová Stanislava|email:stanislava.jakesova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 471|mobil:|aktualizace:]

Poskytnutí následujících informací formou sdělení a předložení stejnopisů níže uvedených smluv včetně příloh a dalších dokumentů, jmenovitě pak o:
- veškeré smlouvy o závazku veřejné služby ve veřejné linkové dopravě k zajištění dopravní obslužnosti území Libereckého kraje, které byly platné pro rok 2006 a 2007,
- předběžné odhady prokazatelné ztráty, předložených těmito dopravci za výše uvedená období,
- přehledy plateb jednotlivým dopravcům zajišťujícím základní dopravní obslužnost v roce 2006 včetně vyplacených záloh.

Odpověď:
Odbor dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje (dále jen OD KÚLK) obdržel dne 22. ledna 2007 Váš dopis – žádost ze dne 16. ledna 2007, týkající se poskytnutí informací dle zákona č. 106/1999 Sb. V dopise bylo vyjmenováno, kterých informací se tato žádost týká, zejména bylo žádáno o poskytnutí následujících informací, formou sdělení a předložením stejnopisů níže uvedených smluv včetně příloh a dalších dokumentů:

- veškeré smlouvy o závazku veřejné služby ve veřejné linkové dopravě k zajištění dopravní obslužnosti území Libereckého kraje, které byly platné pro rok 2006 a 2007,

- předběžné odhady prokazatelné ztráty, předložené dopravci na výše uvedená období,

- přehledy plateb jednotlivým dopravcům zajišťujícím základní dopravní obslužnost v roce 2006 včetně vyplacených záloh.

 

Posouzením žádosti bylo zjištěno, že dle ustanovení směrnice Rady Libereckého kraje č. 8/2006 Pravidla pro poskytování informací dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen směrnice), se ve smyslu článku II. odstavce 6. směrnice může částečně jednat i o informace chráněné jako obchodní tajemství. Zejména je možné takto chápat požadované informace o předložených odhadech prokazatelné ztráty, předkládané dopravci na příslušná období. Tyto informace, uvedené v odhadech dopravců, jsou do značné míry interními ekonomickými ukazateli jednotlivých dopravců a je tak nutno je považovat za důvěrné a podle toho s nimi nakládat. Odhady prokazatelné ztráty předložené dopravci nemají přímo úměrnou vazbu na následně smluvně upravenou cenu dopravního výkonu, na základě které jsou pak dopravcům poskytovány veřejné prostředky na dorovnání jejich ztrát. Na základě výše uvedeného nelze souhlasit s poskytnutím informací, které OD KÚLK obdržel přímo od dopravců, třetím osobám, neboť tyto nemají jednoznačný přímý vztah na vyplácené veřejné prostředky a byly, nebo ještě jsou, součástí dvoustranných  obchodních jednání, která jsou s ohledem na ochranu obchodního tajemství neveřejná.

S ohledem na výše uvedené vysvětlení je v poskytnutých kopiích stejnopisů smluv o závazku veřejné služby ve veřejné linkové dopravě k zajištění dopravní obslužnosti území Libereckého kraje a jejich dodatků (dále jen smlouvy a dodatky) vynechána příloha standardně nazývaná „Předběžný odborný odhad prokazatelné ztráty“, protože tato vychází výhradně z dat poskytovaných dopravci a dle názoru OD KÚLK se na ni vztahuje ve smyslu článku II. odstavce 6. směrnice posuzování jako obchodní tajemství. Zároveň proto není vyhověno druhé odrážce žádosti, která samostatně žádá poskytnutí informací z předběžných odborných odhadů prokazatelné ztráty, předložených dopravci na období let 2006 a 2007.

Není také možné poskytnout kopie stejnopisů smluv a dodatků, které ještě nebyly podepsány oběma smluvními stranami a tudíž ještě nenabyly právní účinnosti. Jedná se zejména o požadované smlouvy a dodatky těchto smluv o závazku veřejné služby ve veřejné linkové dopravě k zajištění dopravní obslužnosti území Libereckého kraje, které budou platné pro rok 2007. Proto jsou přílohou poskytnuty pouze smlouvy a dodatky platné pro rok 2006 s tím, že u některých, těch které jsou momentálně s platností stanovenou na dobu neurčitou, platí, že dokud není dodatkem upraveno jinak, platí smlouva nadále v dosavadním znění z roku předchozího.

 

Přílohy:

1) Smlouvy o závazku veřejné služby ve veřejné linkové dopravě k zajištění dopravní obslužnosti území Libereckého kraje včetně dodatků, které byly platné pro rok 2006 (v případě smluv uzavřených na delší období je poskytnut text Dohody o úplném znění Smlouvy o závazku veřejné služby ve veřejné linkové osobní dopravě k zabezpečení stanoveného rozsahu základní dopravní obslužnosti Libereckého kraje pro období od roku 2004 na dobu neurčitou v plném znění kromě přílohy „Předběžný odborný odhad prokazatelné ztráty“, včetně všech dodatků, které již nabyly právní účinnosti). Jedná se o smlouvy, resp. jejich dodatky uzavřené s těmito dopravci:

a.)    ČSAD Česká Lípa a.s., včetně dodatků č. 1, 2 a 3

b.)   ČSAD Jablonec nad Nisou a.s., včetně dodatků č. 1 a 2

c.)    ČSAD Jablonec nad Nisou a.s. (MHD mimo hranice města Jablonec n.N.), včetně dodatku č. 1

d.)   ČSAD Liberec, a.s., včetně dodatků č. 1, 2 a 3

e.)    ČSAD Semily, a.s., včetně dodatků č. 1 a 2

f.)     KAD, spol. s r.o. Krkonošská automobilová doprava Vrchlabí, včetně dodatku č. 1

g.)    OSNADO spol. s r.o., včetně dodatků č. 1 a 2

h.)    Technické služby Mimoň, s.r.o., včetně dodatku č. 1

i.)      TRANSCENTRUM bus s.r.o., včetně dodatku č. 1

j.)      Dopravní podnik města Liberce, a.s. (MHD mimo hranice města Liberec), včetně dodatku č. 1

k.)    Okresní autobusová doprava Kolín, s.r.o. (samostatná smlouva na rok 2006)

l.)      ČSAD Ústí nad Orlicí, a.s. (samostatná smlouva výhradně o úhradě žákovského jízdného na rok 2006)

m.) VETT a.s. (MHD mimo hranice města Česká Lípa, samostatná smlouva na rok 2006)

 

2) Přehledy plateb jednotlivým dopravcům zajišťujícím základní dopravní obslužnost v roce 2006 včetně vyplacených záloh.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky