Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ve vestibulu krajského úřadu se odehrává "Příběh statistiky"

Mgr. Šiftová Zuzana

vedoucí oddělení rozvojových koncepcí

  • 19. 02. 2016 13:11
  • Rozvoj

Sdílet článek

Ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje je do konce února ke shlédnutí výstava „Příběh statistiky“, která mapuje historii statistiky jako vědního oboru. Výstava vychází ze stejnojmenné populárně naučné brožury, která byla vydána u příležitosti 95. výročí založení Státního úřadu statistického a která je dostupná na internetových stránkách ČSÚ. (https://www.czso.cz/csu/czso/pribeh-statistiky-2014-u0uhdyd0nq).

Výstavu připravila Krajská správa Českého statistického úřadu v Liberci a prostřednictvím třinácti panelů s texty, obrázky a reprodukcemi dobových dokumentů mají návštěvníci možnost seznámit se s vývojem české i světové statistiky od pravěku, přes starověký Řím, středověk, novověk až do 20. století.

Krátký náhled do historie statistiky přinášíme i zde:

Se statistikou se setkáváme již v pravěku a starověku, jedním z nejstarších dokladů o užití čísel je 18 cm dlouhá vlčí kost se zářezy tzv. Vrubovka. V éře starého Sumeru, Mezopotámie, Kréty a Řecka, Starého Egypta Číny sloužila statistika k evidenci pro panovníky, kteří chtěli mít přehled o výběru daní, o počtu lidí schopných pracovat a bojovat, o úrodě a počtu hospodářských zvířat. Ve Starověkém Římě speciální úředníci – cenzoři prováděli povinné zjišťování počtu osob a majetku a podle výše jmění byla stanovena daň.

Statistickou ročenkou středověku byl tzv. URBÁŘ (na našem území ve 13. století), ve kterém byla zaznamenána především evidence poddaných a jejich povinností vůči vrchnosti. Ve 13. století se v Evropě objevují první církevní matriky, nejstarší dochovaná matrika narozených na našem území existuje za město Jáchymov z roku 1531. V 16. století bylo v Itálii poprvé použito slovo „statistika“, které znamenalo souhrn znalostí o státních záležitostech.

První statistické šetření o „zdraví populace“ v českých zemích proběhlo po epidemii moru v roce 1583. V následujících letech se soupisy prováděly zcela běžně. Jako příklad uveďme soupis poddaných podle víry (1651), soupis daňových povinností „Berní rula“ (1654) apod. Významným milníkem v dějinách statistiky v Čechách je 13. říjen 1753, kdy císařovna Marie Terezie vydala patent o každoročním sčítání lidu. V roce 1897 byl zřízen Zemský statistický úřad Království českého a tři měsíce po vzniku samostatného Československa vznikl Státní úřad statistický.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky