Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V turnovském muzeu pokřtí knihu o stavebníkovi Vladimíru Krýšovi

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 08. 03. 2024 13:11
  • Kultura

Sdílet článek

Významnou turnovskou osobností, která zanechala výraznou stopu na moderní zástavbě v samotném městě i v jeho širším okolí. To byl  Vladimír Krýš, turnovský stavitel. Křest stejnojmenné knihy se uskuteční ve středu 20. března od 17 hodin v atriu Muzea Českého ráje v Turnově.Kmotry knihy se stanou scénársa a režisér Radovan Lipus, autor projektu Šumná města a turnovský starosta Tomáš Hocke. Knihu bude možné zakoupit na místě za zvýhodněnou cenu.

„Kniha o architektu a staviteli Vladimíru Krýšovi poodhaluje příběh jednoho z regionálních stavitelů meziválečného období, kteří svou přičinlivostí ovlivnili zástavbu menších měst. Díky nim se moderní doba promítala také mimo hlavní centra a přinesla svěží vítr i tam, kde ho až do nedávné doby málokdo hledal. Publikace navazuje na stejnojmennou výstavu, která proběhla na sklonku roku 2022 v Muzeu Českého ráje v Turnově, a je v podstatě katalogem Krýšových prací s obecnějším zhodnocením v úvodních kapitolách a bohatým obrazovým doprovodem,“ uvedla Petra Šternová, autorka knihy.

„V minulém roce proběhla v Muzeu Českého ráje velmi zajímavá výstava, která představila práci Vladimíra Krýše. Myslím, že i pro některé Turnovské byl rozsah a výjimečnost jeho prací překvapením. Následné komentované vycházky byly výborným doplněním výstavy. Kniha tak zakončuje mozaiku, kterou připravilo muzeum, ve spolupráci s historičkou Petrou Šternovou,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Vladimír Krýš se narodil 15. června 1897 jako prvorozený syn podnikateli Gustavu Krýšovi a Josefě rozené Tampírové v Malšovicích u Hradce Králové. Mezi lety 1913 až 1915 se vyučil zedníkem u stavitele Eduarda Artla a zednického mistra Josefa Rybáře v Českém Dubu. Po vyučení byl od začátku roku 1916 zaměstnán u vídeňské stavební firmy Österreichisch-Ungarische Baugesellschaft. V srpnu téhož roku nastoupil vojenskou službu, ve které setrval až do roku 1920. Následně začal pracovat  v českodubské stavební firmě Josefa Najmana jako kreslič a stavbyvedoucí. 
Mezi lety 1920 až 1922 navštěvoval Vladimír Krýš Mistrovskou školu stavební v zednickém oddělení při Státní průmyslové škole v Praze na Smíchově. Svá studia uzavřel v roce 1929 oprávněním stavitele.

V roce 1927 si Krýš založil vlastní firmu, která byla od svého vzniku projekčně i stavebně velmi plodná. Nejpočetnější skupinu v Krýšových realizacích zaujímaly obytné, převážně rodinné domy a vily. Stavěl i nájemní domy, zaměstnanecké kolonie či obřadní stavby a sbory Církve československé, z nichž vyniká především semilský sbor Karla Farského. Mezi jeho nejvýznamnější turnovské stavby patří mimo jiné Loumova vila v ulici Zelená cesta, Žákova vila v Bezručově ulici, jeho vlastní vila v Nádražní ulici, Husův sbor a hřbitovní kaple u Mariánského kostela.

Vladimír Krýš předčasně zemřel po vážné nemoci 12. dubna 1951 v Praze a byl pohřben na turnovském hřbitově u kostela Narození Panny Marie.

TZ: Muzeum Českého ráje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky