Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V sídle kraje zasedal žákovský parlament a parlament mladých

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 01. 06. 2015 15:46
  • Magazín
  • Školství

Sdílet článek

U příležitosti Dne otevřených dveří Libereckého kraje se v sídle kraje sešel žákovský parlament a Parlament mladých Libereckého kraje při Domu dětí a mládeže Větrník v Liberci. Společně s členkou rady kraje pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti Alenou Losovou, vedoucím odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Libereckého kraje Leošem Křečkem a dalšími zaměstnanci odboru školství diskutovali o vznikajícím Dlouhodobém záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Libereckého kraje 2016-2020.

„Velice mne potěšilo, že všichni žáci jednání brali vážně a opravdu výborně se na něj připravili. To svědčí o tom, že se o systém vzdělávání a jeho kvalitu opravdu zajímají,“ uvedla radní Alena Losová, která se na zasedání dětského parlamentu přišla podívat.

Žáci základních škol například jednali o propagaci škol, zejména pokud se na ní podílí tvorbou školního časopisu. Hodnotili i své učitele. Nejenže je podle nich důležitá spravedlnost, ale měli by se neustále vzdělávat a umět pracovat s moderní technikou. Zároveň by uvítali více praktických názorností, na druhé straně druhý cizí jazyk by zavedli pouze na bázi dobrovolnosti. Překvapením pro všechny byl pozitivní postoj téměř všech žáků k zavedení povinné matematiky v rámci přijímacího řízení na střední školy.

Zástupci Parlamentu mladých Libereckého kraje probírali klady a zápory současných škol, rozložení oborové struktury, financování školství a možnosti zlepšení výuky na středních školách. Podle nich je nutné zohlednit kapacity všech oborů ve vztahu k demografickému vývoji. Také by zlepšili výuku cizích jazyků, podle nich by byly účinné zahraniční výjezdy nebo výuka rodilými mluvčími. Zároveň požádali zástupce Libereckého kraje a krajského úřadu o možnost participace ve veřejném dění a podporu činnosti parlamentu mladých.

Na závěr si vybraní zástupci obou parlamentů sami vyzkoušeli napsat tiskovou zprávu, kterou následně přednesli na tiskové konferenci. Videozáznam a závěrečná usnesení jsou dostupné na webových stránkách EDULK.                 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky