Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V rámci Programu obnovy venkova rozdělí kraj obcím víc než 27 milionů korun

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 02. 06. 2021 10:24
  • Rozvoj

Sdílet článek

Dotaci z rozpočtu ve výši přesahující 27 milionů korun poskytne Liberecký kraj obcím v rámci Programu obnovy venkova. Schválili to na svém zasedání krajští radní. Záměr musí ještě posvětit zastupitelstvo. Na odbor regionálního rozvoje a evropských projektů dorazilo celkem 94 žádostí o dotace v souhrnné sumě 27.757.506,33 korun. Celkové výdaje na projekty obce vyčíslily na 83.637.986,47 korun.

Výše částky, která letos podpoří jednotlivé projekty, signalizuje pozvolný návrat k obvyklým poměrům. „V roce 2018 jsme rozdělili přes 28 milionů korun, rok nato to bylo nejvíc v historii kraje – přes 29 milionů. Loni však příspěvek kvůli restrikcím přijatým k udržení vyrovnaného krajského rozpočtu v souvislosti s koronavirovou pandemií činil pouze něco přes 19 milionů. Jsem rád, že nyní opět můžeme obcím pomáhat tak, jak tomu bylo v uplynulých letech. Výše sumy, kterou nyní rozdělujeme, odpovídá poměru částky, kterou jsme vynaložili v programu již v roce 2004, kdy jsme ho převzali od Ministerstva pro místní rozvoj,“ prohlásil hejtman Martin Půta.

Dobrovolné svazky obcí mohly žádat o peníze na projekty na vzdělávání a poradenství v oblasti rozvoje venkova a obnovy vesnice a na integrované projekty venkovských mikroregionů. Žádostí dorazilo 11 a celkové výdaje na projekty vyčíslily svazky obcí na 9.751.515 korun. Výše dotace představovala 5.225.029 korun, zbylo tedy 774.971 korun.

„Nevyčerpané peníze se využijí k podpoře žádostí jednotlivých obcí,“ upřesnil Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Jednotlivé obce na území Libereckého kraje mohly podat žádost o dotaci na obnovu a údržbu venkovské zástavby a občanské vybavenosti, na komplexní úpravy návsí a náměstí, na obnovu a zřizování veřejné zeleně – parků, alejí a sadů, dále na opravu a výstavbu místních komunikací, chodníků, veřejného osvětlení, mostků, zálivů autobusové dopravy či parkovišť i na péči o válečné hroby.

Celkové výdaje na projekty činily 73.886.471,47 korun a žádostí o dotaci v souhrnné výši 22.532.477,33 korun se sešlo 83. Dvě byly kvůli nesplnění podmínek vyřazeny, pročež se podpory dočká 81 projektů s celkovou dotací 21.992.477,33 korun.

Pro žádosti jednotlivých obcí přitom bylo připraveno pouze 21.126.000 korun. „Po již zmíněném navýšení o nevyčerpaných 774.971 korun z podpory dobrovolných svazků obcí a o další prostředky z rozpočtu ve výši 102.499 korun nakonec činí obnos určený k rozdělení jednotlivým obcím 22.003.470 korun,“ uzavřel Ulvr.

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky