Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V rámci dětského dne nad Libercem přeletí bojové stíhačky

Šimice Marie

tiskový mluvčí

  • 07. 09. 2017 10:25
  • Rozvoj

Sdílet článek

Rekonstrukce válečné bitvy a mnoho zábavy slibuje Dětský den Československé obce legionářské, Libereckého kraje a SBD Sever ve sportovním areálu ve Vesci. Nad letošní akcí, nad kterou převzal záštitu hejtman libereckého kraje, přeletí i stíhací letouny Gripen.

Dva stíhací stroje vyšle 9. září nad Liberec Armádní záloha taktického letectva při sobotním Dětském dni ve Vesci. Gripeny JAS-39 odstartují z mateřské základny v Čáslavi a okolo třinácté hodiny, provedou opakovaný průlet nad sportovním areálem.

Na přehlídku moderní armádní techniky naváže v 15.00 hodin ukázka válečných bojů, kterou chystají místní legionáři. „Chceme připomenout bílá místa historie a zároveň nabídnout divákům zajímavý zážitek,“ říká František Gábor z liberecké pobočky Československé obce legionářské a doplnil, že do ukázky válečných bojů se zapojí přes 150 nadšenců z okolních vojenských klubů se svými nebo zapůjčenými exponáty historické armádní techniky. Připravené manévry budou vzpomínkou na 73. výročí dosud málo známé historické události obléhání severofrancouzské pevnosti Dunkerque, do nichž se úspěšně zapojila i Československá samostatná obrněná brigády ve Velké Británii.

„Vidím, jako velmi užitečné, že se už před několika lety podařilo obnovit tradici Dětského dne s Legionáři, který se rok od roku rozrůstá a těší se mezi návštěvníky stále větší oblibě. A to nejen mezi rodinami s dětmi. Vloni tato akce přilákala rekordních 10.000 zájemců,“ přiblížil Martin Půta, hejtman Libereckého kraje, který nad akcí převzal záštitu.

Od desáté dopoledne začnou tvořit program komentované ukázky zásahů policie, hasičů, vězeňské služby, městské policie a armády. Mimo dětských atrakcí a workshopů nabídne den i fotolety vrtulníkem nebo malování na obličej. O občerstvení se postarají prodejci z farmářských trhů. Lidé se do Vesce budou moci dostat autobusy zdarma, linkou 111, která bude kyvadlově jezdit z Fügnerovy ulice.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky