Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V liberecké knihovně se koná konference o psychosomatické medicíně

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 17. 10. 2014 13:48
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

V prostorách Krajské vědecké knihovny v Liberci začal ve čtvrtek 16. října 15. ročník psychosomatické konference s názvem „IDENTITA PSYCHOSOMATICKÉ MEDICÍNY“. Akci vedle Střediska komplexní terapie psychosomatických poruch v Liberci také pořádají Institut rodinné terapie a psychosomatické medicíny v Liberci (LIRTAPS), Psychosomatická klinika s. r. o. (Praha) ve spolupráci s psychosomatickou sekcí PS ČLS J.E.P. a Společností psychosomatické medicíny ČLS J.E.P. Konference se koná do 18. října 2014.

Psychosomatická medicína zkoumá vztahy mezi tělesným stavem a psychickými, emocionálními a sociálními složkami. Do novely vládní Vyhlášky 185/2009 o vzdělávání ve zdravotnictví se v roce 2013 podařilo zařadit právě psychosomatickou medicínu, čímž byl naplněn legislativní předpoklad existence psychosomatiky, jako medicínského oboru. Hlavním tématem konference vzhledem k nové etapě  jejího vývoje v ČR je identita psychosomatické medicíny - potřeba definovat obsah oboru a vymezení jeho hranic. Program, který se od čtvrtka do soboty zájemcům o psychosomatickou problematiku ve zdravotnictví předkládá, je nabitý velmi zajímavými osobnostmi (např. MUDr. Radkin Honzák CsC.) i přednáškami.

Ve čtvrtek dopoledne konferenci zahájila statutární náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Zuzana Kocumová. „Zdraví je vlastně z 85% prevence a z 15% lékařská péče. Naše společnost směřuje 99% financí bohužel do oněch 15% lékařské péče a financování prevence je zanedbáváno,“ řekla v úvodu. Dále vzpomněla, jak ji porucha imunitního systému znemožnila pokračovat v dobře nastartované sportovní kariéře a vrcholový sport tak musela opustit.

Na konferenci dorazilo cca 200 účastníků z celé ČR. Součástí programu jsou i dílny, kde se zájemci mohou například dozvědět o možnostech využití taneční pohybové terapie jako součásti komplexní léčby u lidí s psychosomatickým zaměřením.

Kompletní program a náplň přednášek je k dohledání na webové stránce http://konference.psychosomatika.cz/.

Již 15. ročník konference je letos současně i připomenutím 25. výročí založení střediska psychosomatické medicíny v Liberci.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky