Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V liberecké knihovně se diskutovalo na téma „Studuj a pracuj v EU“

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 23. 10. 2014 15:42
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

V prostorách Krajské vědecké knihovny v Liberci se ve středu 22. října uskutečnila třetí ze série debat organizovaných Zastoupením Evropské komise v ČR. Pod hlavičkou kampaně "10 let v EU. No a co?" se diskuze zaměřila na studium v zemích Evropské unie. Studenti středních a vysokých škol se dozvěděli, jaké jsou jejich možnosti, pokud se rozhodnou žít a studovat v jiném členském státě EU. Akce se zúčastnila také členka rady kraje Alena Losová.

Význam studentské mobility hned na začátku podtrhl Peter Zsapka ze Zastoupení evropské komise v ČR. „Domnívám se, že několikaměsíční zahraniční zkušenost je pro studenty velice formující. Osamostatní se, naučí se používat cizí jazyk v každodenní komunikaci, ale také naváží hlubší mezilidské vztahy se studenty z dalších evropských i mimoevropských zemí. Nezapomeňme také, že studenti, kteří absolvovali program Erasmus, mají daleko větší pravděpodobnost pracovního uplatnění, než ti, kteří se ho nezúčastnili“.

V další části debaty prezentující představili cesty, jakými se lze ke studiu na zahraniční vysoké škole dostat. Asi nejpopulárnějším programem je v současné době Erasmus +, jehož součástí je Česká republika již od roku 1998. Od té doby se ho zúčastnilo přes 65 tisíc českých studentů. Jedním z nich byla i Lucie Jetenská, která v rámci tohoto programu strávila semestr v portugalském Aveiru. Právě od ní se přítomní studenti dozvěděli, jak celý pobyt probíhá z pohledu studenta. „Rozhodnout se vyrazit do světa je sice těžké, ale zážitky a zkušenosti získané takovýmto pobytem jsou k nezaplacení. Kromě samotného studia jsem procestovala Portugalsko a část Španělska, další zajímavé kouty světa mi přiblížili spolubydlící z Belgie nebo z Bangladéše. A přesně o tom Erasmus je,“ myslí si Lucka.

Diskuze ale nebyla věnována pouze možnostem studia v zahraničí pro posluchače vysokých škol. Jakým způsobem se mohou do zahraničí dostat už středoškoláci, prozradila Alena Losová, členka Rady Libereckého kraje pověřená řízením resortu školství, mládeže a zaměstnanosti. Kromě možností přeshraniční spolupráce s Německem a Polskem, mají střední školy Libereckého kraje navázány širokou síť kontaktů také s dalšími státy, od Francie, přes Itálii až po Bulharsko. Středoškoláci mohou vyjet nejen na jazykový kurz, ale zúčastnit se i odborných praxí. Ty jim poskytují neopakovatelnou příležitost zvýšit úroveň praktických znalostí a srovnat, jak věci fungují u nás a „tam venku“.

Poslední ze série debat se bude konat dne 25. listopadu v Českých Budějovicích. Hlavním diskutovaným tématem tentokrát bude bilance desetiletého členství České republiky v Evropské unii.

Za společnost Grayling, organizátora série diskusí pro Zastoupení Evropské komise v ČR, Libor Fůs

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky