Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V krajském kole soutěže Haxagon bodovali žáci českolipské průmyslovky. Míří do finále

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 12. 06. 2024 09:04
  • Školství

Sdílet článek

Vítěze krajského kola zná soutěž středních škol v IT a kybernetické bezpečnosti Haxagon Skirmish Czech Republic. Třem nejlepším řešitelům předal v sídle Libereckého kraje ocenění náměstek hejtmana Libereckého kraje pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost Jiří Čeřovský.

„Soutěž je určena žákům středních škol. Jejich úkolem bylo plnit úlohy z různých oblastí IT a kybernetické bezpečnosti a získat co nejvíce bodů v co nejkratším čase. Z Libereckého kraje se soutěže zúčastnilo celkem 17 středních škol a hned 9 z nich bodovalo. Nejlépe si vedla Střední průmyslová škola v České Lípě. Nejen, že první dvě místa vybojovali právě žáci této školy, ale zároveň se stala nejaktivnější a nejúspěšnější školou z celé republiky,“ říká náměstek hejtmana Jiří Čeřovský, který nad krajským kolem soutěže převzal záštitu.

Nejúspěšnějšími řešiteli v Libereckém kraji byli:

David Vobruba, Střední průmyslová škola, Česká Lípa

Jan Petr Folbrecht, Střední průmyslová škola, Česká Lípa

Michal Roček, Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Liberec (ocenění přebíral učitel Marek Pospíchal)

Ocenění za nejaktivnější a nejúspěšnější školu v rámci celé republiky získala Střední průmyslová škola v České Lípě. Ocenění převzal ředitel školy Petr Veselý a jeho zástupce Jan Fojtík.

První dva nejúspěšnější účastníci postoupili do celostátního kola, které se bude konat ve středu 19. června v prostorách Coworkingového centra Next Zone při Smíchovské střední průmyslové škole a gymnáziu v Praze.

On line soutěž trvala od 24. do 31. května. V průběhu měsíce se pro všechny přihlášené střední školy v republice otevřela platforma Haxagon k testování a v posledním týdnu se pak mohli žáci zapojit do soutěže. V Libereckém kraji soutěžilo celkem 240 žáků.

V rámci celé republiky se soutěže zúčastnilo 8200 žáků z 215 škol. Cílem soutěže je vytvořit co nejlepší podmínky pro vzdělávání v oblasti informační technologie a kybernetické bezpečnosti pro všechny střední školy v republice.

„Dalším cílem soutěže je podchycení talentovaných žáků. Překvapením bylo, že nadaní jedinci v této oblasti studují i na školách netechnického zaměření, jako je například zdravotnická nebo rybářská škola či obchodní akademie. Třetím cílem je celková osvěta této oblasti. Z hlediska rozvoje ekonomiky a dalšího života moderní společnosti je oblast informačních technologií naprosto klíčová. Společnost v tomto směru trochu spí a naší iniciativou je ji probudit,“ řekl Petr Sýkora, manažer projektu Haxagon.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky