Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V České Lípě funguje odborná služba pro rodiny s dětmi

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 19. 06. 2015 16:36
  • Školství

Sdílet článek

S novými prostory, ve kterých letos v dubnu zahájilo svůj provoz Středisko výchovné péče v České Lípě, se počátkem tohoto týdne seznámila odborná veřejnost. Otevřené středisko nabízí své služby dětem od 3 let, dospívajícím, jejich rodinám a také školám.

„Jsem moc ráda, že se podařilo přesvědčit ministerstvo školství o přínosu této služby pro region Českolipska a potřebnosti otevřít středisko výchovné péče přímo zde v České Lípě. Liberecký kraj se u zařízení zavazuje přispívat na úhradu provozních nákladů, zatímco ministerstvo školství bude hradit mzdové prostředky pracovníků,“ uvádí Alena Losová, radní pověřená vedením resortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Činnost pracoviště zabezpečuje psycholog, speciální pedagog a sociální pracovnice, kteří se zaměří na zmírnění nebo vymizení především výchovných problémů u dětí a dospívajících.

Podnětem ke vzniku střediska byl průběžný nárůst dětí a dospívajících s výchovnými obtížemi na Českolipsku a zároveň finanční nebo časová nemožnost velké části klientů dojíždět do středisek v Liberci nebo v Děčíně. Ti se na středisko mohou obracet s výchovnými obtížemi různé závažnosti, se vztahovými a osobnostními problémy u dětí. Pracoviště nabízí ambulantní péči, klienti tedy mohou opakovaně docházet po dobu potřebnou ke zlepšení nebo vymizení obtíží. Zařízení pracuje převážně s celou rodinou, která přichází dobrovolně a je motivovaná ke změně aktuální situace. Součástí služeb je nabídka psychologické a speciálně pedagogické diagnostiky, poradenství a psychoterapie.  Při závažnějších obtížích bude možné na ambulantní péči navázat dobrovolným pobytem ve Středisku výchovné péče Čáp nebo v Dětském diagnostickém ústavu v Liberci.

„Ráda bych poděkovala paní radní Aleně Losové a Krajskému úřadu Libereckého kraje. I díky jejich velké iniciativě byla naše žádost u ministerstva školství úspěšná. Rovněž jsem vděčná řediteli Střední průmyslové školy v České Lípě Petru Veselému za vstřícnost a pochopení, s jakým nám poskytl prostory školy, ve kterých nová služba sídlí,“ připomíná okolnosti vzniku střediska ředitelka Dětského diagnostického ústavu a střediska výchovné péče v Liberci Božena Lányová, jehož součástí se pracoviště v České Lípě stalo.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky