Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Úpravy muzea přinesou víc minerálů i novou fotogalerii Viléma Heckela

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 27. 01. 2020 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Rekonstrukci jednoho ze svých objektů chystá Muzeum Českého ráje v Turnově. Jde o dům číslo popisné 72 ve Skálově ulici. Výsledkem bude kultivovaně harmonicky propojený komplex, který nabídne lepší podmínky návštěvníkům expozice i pracovníkům muzea. V letošním roce začne první etapa stavebních úprav — rekonstrukce střechy, jež je v havarijním stavu.

„Díky stavebním úpravám domu, který bezprostředně sousedí s hlavní budovou muzea a je propojen s novou horolezeckou expozicí, vznikne ucelený muzejní areál včetně přednáškových prostor a zázemí pro odbornou muzejní práci. Počítáme s postupnými opravami a samozřejmě budeme hledat dotační zdroje pro jejich financování,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Náklady na první etapu činí bezmála dva miliony; milion korun poskytne z účelové dotace zřizovatel muzea, jímž je Liberecký kraj, osm set tisíc korun uvolní město Turnov.

„Naší prioritou je zajistit, aby se první etapa rekonstrukce uskutečnila v plánovaném termínu do konce letošního listopadu. Současně budeme připravovat druhou fázi stavebních úprav včetně změny projektové dokumentace v souvislosti s rozdělením rekonstrukce do více etap,“ dodala ředitelka Muzea Českého ráje Vladimíra Jakouběová.

V budoucnu by se tak areál muzea rozroste o přednáškový sál vhodný ke konferencím, přednáškám, či kulturním programům: V komplexu naleznou nové umístění též provozní a konzervátorské dílny, které se nyní nalézají ve zcela nevyhovujících prostorách, pořádací místnost pro archiváře, depozitní prostor pro umístění zapůjčených exponátů na výstavy a také archiv účetnictví.

Dojde rovněž k rozšíření stálé expozice mineralogie, zřízení fotogalerie Viléma Heckela jako součásti interaktivní expozice o horolezectví.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky