Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Uctivost, pane vrchní rado. Muzeum ukazuje, jak se přálo šéfovi před 160 lety

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 08. 03. 2022 11:56
  • Kultura

Sdílet článek

Mile úsměvný náhled do historie nabízí nové exponáty ve sbírkách Severočeského muzea v Liberci. Minulý měsíc do sbírek přibyl soubor šestnácti papírových gratulací z 50. a 60. let 19. století, které věnovali zaměstnanci c. k. finančního ředitelství v Praze svému šéfovi, vrchnímu radovi Felixu Scherlovi (1799–1863) k svátku.

„Dnes by člověk řekl, že se jednalo až o servilitu, nicméně chování a způsoby se v čase proměňují a to, co je bezproblémové a odpovídající situaci dne, by bylo sto a více let zpátky zcela nepřijatelné. A právě i takové drobné předměty, jako jsou pohlednice, dopisy či právě gratulace, jsou skvělým dokladem těchto změn,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Zdánlivě banální, z dnešního pohledu možná až přehnaná uctivost, s jakou jsou gratulace vyhotoveny, však má svůj dobový půvab a zajímavou vypovídací hodnotu. Jednak jsou uvedená blahopřání po výtvarné stránce roztomile vyhovenými grafickými a kresebnými díly, a zároveň jsou dokladem zmizelého společenského zvyku psaní takzvaných adres.

„S dnešním významem slovem ‚adresa‘ jako s přesným místem pro doručení korespondence to má jen vzdálenou příbuznost. Jednalo se o tvorbu výtvarně i literárně reprezentativních děl, která byla určena nějaké významné osobnosti. Zhotovováním adres si příležitostně přivydělávali na živobytí tehdejší spisovatelé a výtvarní umělci, dnes slavní i zcela neznámí,“ doplnil Jiří Křížek, ředitel muzea.

V knihkupectvích byly běžně k dostání knižní příručky, kde se mohl autor adresy inspirovat nějakým moudrým či vtipným citátem nebo veršem. S odstupem 160 let se tento zmizelý zvyk zdá možná poněkud komický a zbytečný, ale muzea tu jsou od toho, aby občas připomínala a uchovávala kromě památek na „velké dějiny“ i drobnosti a maličkosti.

Fotografie historických gratulací si budou moci zájemci prohlédnout v nové online fotogalerii Severočeského muzea. Tu budou průběžně doplňovat další nové a nové snímky.  Adresa této galerie je https://www.muzeumlb.cz/galerie-historickych-fotografii.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky