Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Tým z Vysokého nad Jizerou má i absolutního vítěze

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 30. 05. 2018 00:00
  • Školství

Sdílet článek

Automobileum 2018, celostátní dopravní soutěž, které se účastnily týmy žáků oboru Mechanik opravář motorových vozidel ze všech krajů.  Liberecký kraj prezentovali žáci z Integrované střední školy Vysoké nad Jizerou a byli úspěšní. Jako tým obsadili třetí místo a absolutním vítězem se stal Adam Havlík. Klání se konalo 16. - 17. května v Hradci Králové.

Soutěž byla určena pro čtyřčlenná družstva složená z žáků třetích ročníků oboru Mechanik opravář motorových vozidel ve věku 18 – 20 let ze všech krajů České republiky. Tým z Libereckého kraje, který tvořili žáci ISŠ Vysoké nad Jizerou David Cerman, Adam Havlík, Dominik Vaněk a Jakub Kysilka, se umístil na třetím místě. Druhý byl kraj Jihočeský a první Vysočina. V soutěži jednotlivců zvítězil s velkým náskokem Adam Havlík.

„Těší mě, že se žáci z Vysokého nad Jizerou aktivně zapojují do celostátních i mezinárodních soutěží a především to, že jsou v nich úspěšní. Automobileum či nedávná soutěž OPRAVÁŘ JUNIOR jsou toho důkazem. Skvěle tak reprezentují nejen Liberecký kraj a školu, ale také vyučující, kteří se jejich přípravě věnují “ oceňuje výsledky Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Týmy soutěžily v devíti disciplínách, z nichž sedm bylo započítáno i do soutěže jednotlivců. Žáci kromě testu z pravidel silničního provozu rozpoznávali různé druhy provozních kapalin či vyměňovali všechna čtyři kola na osobním automobilu. Ostatní testy byly zaměřeny na ovládání vozidel v různých podmínkách. U osobního automobilu projížděli soutěžící dráhu v nízké rychlosti, kde nastartované auto tlačili, dále na kluzné ploše, kde předváděli svou zručnost v ovládání automobilu ve slalomu mezi kužely i v průjezdu zatáčkou či zkoušeli svůj um při podélném parkování. V dalších testech ovládali nákladní automobil a na koloběžce zdolávali dráhu na výškovém převýšení. Na příklad výměnu všech čtyř kol zvládl tým z Vysokého bez jediné chyby za 119 vteřin, což byl jasně nejlepší čas.

Ve všech soutěžních disciplínách hrál roli čas. Buď byl stanoven limit, ze kterého se odečítaly body za špatné kroky, nebo, jako na příklad u výměny kol, rozhodoval celkový čas. Na průběh a výsledky dohlížela odborná porota.

Součástí druhého dne byl odborný seminář pro všechny účastníky, vedený lektorem dopravně-výcvikového centra S-Drive, na téma bezpečné jízdy a zvládání krizových situací. Pořadatelem byla Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova, Hradec Králové, která poskytla i prostory pro konání ve svém dopravním výcvikovém centru S-drive.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky