Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Týdny duševního zdraví: besedy, divadlo, výstava a zeleně zářící logo kraje

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 06. 09. 2024 15:01
  • Sociální

Sdílet článek

Zelená je oficiální barvou duševního zdraví. Proto bude v rámci mezinárodních Týdnů pro duševní zdraví, které se konají každoročně od 10. září do 10. října, logo Libereckého kraje na střeše sídla úřadu zářit zelenou barvou. Mimoto se chystá řada doprovodných akcí. Kraj také připravil kampaň nazvanou Namouduši, která by měla sjednotit činnosti týkající se duševního zdraví v Libereckém kraji.

„Jsem velice rád, že se o duševním zdraví v našem kraji mluví čím dál častěji. Realizace a pestrost těchto kampaní poukazuje na to, že je mnoho témat, o kterých je potřeba hovořit a otevírat je veřejnosti,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Díky projektu odboru sociálních věcí Podpora procesů v rámci reformy péče o duševní zdraví v Libereckém kraji, financovaným z evropských, státních peněz a rozpočtu Libereckého kraje, je možné podpořit osvětové kampaně na řadě míst regionu.

„Je dobré, že se díky projektu Podpora procesů v rámci reformy péče o duševní zdraví v Libereckém kraji podařilo zafinancovat tyto akce, které, doufám, veřejnosti dají dostatek informací k tomu, aby duševní zdraví nebylo stigmatizováno tak, jak je tomu doposud,“ doplnil Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.

Katedra sociální práce a speciální pedagogiky Technické univerzity v Liberci pořádá 27. září v Liberci konferenci Pro-žít. Dopoledne představí svou činnost devět organizací Libereckého kraje, jež pracují s lidmi s psychickými problémy. Odpolední část vyplní odborníci z Národního ústavu duševního zdraví s přednáškou Prevence duševního zdraví. Součástí konference bude také putovní výstava obrazů s názvem Barvy života, která přináší formou fotografií a reálných příběhů poselství, že život se zkušeností s duševním onemocněním není černobílý, i když v krizi se jako černobílí může zdát.

Další zajímavou akcí slibuje být týdenní festival (Ne)blázni, Turnove! který v Turnově pořádá organizace Fokus v týdnu od 16. do 21. září. S one human show vystoupí Simona Babčáková, Příběhy o šílené duši přiveze divadlo Psycheche, téma duševního zdraví široce obsáhne čtvrteční konference pořádaná ve spolupráci s Technickou univerzitou Liberec a rozvoji sociálních služeb a reformě péče o duševní zdraví se bude věnovat beseda u kulatého stolu se zástupci krajského úřadu a obcí.

V Jablonci nad Nisou se díky Sdružení Tulipan uskuteční. zážitkové besedy na středních školách. Studenti si budou moci vyzkoušet modelové situace, setkají se s vrstevníky s osobní zkušeností s psychickými problémy a zjistí, proč je důležitá duševní hygiena.

V České Lípě se chystá beseda Cesty k zotavení, kterou pořádá liberecká organizace Fokus. Směřuje k lidem, kteří mají psychické problémy. Obsahem bude společné objevování prvků zotavení a silných stránek ve vlastním životním příběhu.

Týdny duševního zdraví se za 35 let své existence staly největší osvětovou kampaní
o duševním zdraví a lidech s duševním onemocněním napříč celou Českou republikou. Cílem je přiblížit lidem témata spojená s duševním zdravím, zkušenosti duševně nemocných, možné způsoby prevence i aktivity organizací v sociálně-zdravotní oblasti. Kampaň přispívá ke zlepšení vnímání lidí s duševním onemocněním ve společnosti.

  • Pozvánka Zotavení Česká Lípa (.pdf)
    3 MB
    06. 09. 2024 15:11
  • Neblázni,Turnove 2 (.pdf)
    275 kB
    06. 09. 2024 15:11
  • Neblázni, Turnove (.pdf)
    1 MB
    06. 09. 2024 15:11
  • Komunitní odpoledne (.pdf)
    864 kB
    06. 09. 2024 15:11

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky