Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Týden vzdělávání a pracovních příležitostí EDUCA WEEK 2024 je v plném proudu. Do barev EDUCA se rozsvítilo i logo Libereckého kraje

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 09. 10. 2024 18:03
  • Školství

Sdílet článek

Žlutá je oficiální barvou Týdne vzdělávání a pracovních příležitostí EDUCA WEEK 2024, který se koná od 7. do 13. října v Libereckém kraji. Již 18. ročník největšího veletrhu vzdělávání a pracovních příležitostí v severních Čechách přináší zajímavé tipy na středoškolské i vyšší vzdělání, širokou nabídku atraktivních pracovních pozic v prestižních firmách, inspirativní konference i motivační setkání na téma kariérního růstu a osobnostního rozvoje.

Liberecký kraj je již 18 ročníků partnerem veletrhu, proto i logo na budově krajského úřadu v centru Liberce bude v Týdnu vzdělávání a pracovních příležitostí svítit žlutě,“ říká náměstek hejtmana pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost Jiří Čeřovský s tím, že poprvé se logo rozsvítilo žlutě 7. 10. v 6 hodin ráno.

EDUCA WEEK: Padne loňský rekord 32,5 tisíce návštěvníků?

EDUCA WEEK je největším veletrhem svého druhu v republice. Beze zbytku se daří naplnit ambiciózní cíl – tématem vzdělání, práce a zaměstnanost oslovit všechny věkové skupiny. Svědčí o tom rok od roku větší zájem odborné i laické veřejnosti. Vloni navštívilo všechny programy přes 32,5 tisíce návštěvníků, v roce 2022 to bylo 31 tisíc lidí. Stoupá i počet firem zapojených do sekce VISIT, která nabízí školním kolektivům exkurze do atraktivního prostředí firem, neupadá ani zájem měst v kraji o zapojení do sekce pro rodiny EDUCA KIDS.

„Celotýdenní program veletrhu sestavujeme s myšlenkou, že práce v zajímavém oboru je životní výhra a správně zvolená škola je prvním krokem k na cestě k úspěchu,“ potvrzuje ředitel veletrhu Lukáš Přinda. „Na veletrhu nabízíme více než tisíc atraktivních pracovních pozic prostřednictvím TOP zaměstnavatelů. Navíc letos klademe ještě větší důraz na kariérní poradenství, osobní rozvoj a samozřejmě propojujeme školy s těmi nejlepšími firmami nejen z Libereckého kraje. Pomáháme lidem objevit široké možnosti uplatnění různého typu vzdělání v našem kraji a blízkém okolí i příhraničí. Ten zásah je opravdu velký, a dobré jméno EDUCA WEEKu potvrzuje i zájem škol ze sousedního Německa,“ dodává Lukáš Přinda.

EDUCA WEEK: Liberecký kraj je opět hrdým partnerem

„Díky EDUCA WEEK se Liberec a celý kraj na týden stává centrem vzdělanosti a skvělých pracovních příležitostí. Liberecký kraj má velký potenciál, a to v oblasti vzdělávání i v nabídce kvalitních pracovních míst v atraktivních oborech. Právě EDUCA WEEK nabízí propojení škol a firem, které jsou až na výjimky z našeho kraje, a kde studenti nalézají uplatnění. To je obrovský přínos veletrhu a já věřím, že i letošní ročník bude inspirací dětem, rodičům, a vůbec všem, kteří se chtějí profesně i osobnostně rozvíjet. Přesně takové lidi totiž v našem kraji potřebujeme,“ říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Veletrh má vysokou odbornou a organizační úroveň, stal se v průběhu let velmi prestižní záležitostí a já děkuji všem, kteří se na jeho přípravě a organizaci podílejí.“

EDUCA EXPO: Spojujeme vás s těmi nejlepšími

Hlavní programovou sekcí je i letos třídenní veletrh vzdělávání a pracovních příležitostí EDUCA EXPO, který se koná v liberecké Home Credit Aréně od čtvrtka 10. do soboty 12. října a už tradičně drží dva veletržní směry.

Na EDUEXPO se představí více než 60 středních a vyšších odborných škol, jazykových škol a dalších vzdělávacích institucí z celé republiky i příhraničí. Děti, které končí základní školu, jejich rodiče, ale i maturanti nebo absolventi učebních oborů mají jedinečnou příležitost si na stáncích vyptat na konkrétní záležitosti, popovídat se studenty a získat bezprostřední informace.

Veletrh pracovních příležitostí a kariérního rozvoje má pro letošní ročník nového silného partnera, personální agenturu Manpower. JOBEXPO by Manpower nabídne na tisíc aktuálních pracovních míst prostřednictvím prestižních firem, profesionální poradenství a individuální přístup, na který je letos kladený velký důraz. Chybět se svou nabídkou pracovních míst z různých oborů nebudou ani ti nejprestižnější zaměstnavatelé a TOP firmy z Libereckého kraje i blízkého okolí – od operátorů, míst v logistice, přes služby, administrativu, až po atraktivní práci ve firmách zabývajících se vývojem, inovacemi a moderními technologiemi.

EDUCA EXPO: Nechte si poradit s kariérou

Kariérní poradenství a profesionální osobní přístup, to jsou společní jmenovatelé obou veletržních směrů. „Opět jsme pro letošní ročník ve spolupráci s našimi partnery připravili tzv. Job pointy, které vloni zaznamenaly velký úspěch. Jde o místo, kde se návštěvníci mohou s odborníky poradit, která práce je právě pro ně nejvhodnější, jak oslovit potencionálního zaměstnavatele, co uvést do životopisu i jak se odprezentovat při pohovoru. Hlavní Job point by Manpower bude na infopultu, kde hned u vstupu odborníci pomohou návštěvníkům se zorientovat a také třeba nabídnou už konkrétní práci dle individuálních požadavků,“ přibližuje Tereza Matulová, produkční manažerka veletrhu.

Dlouholetým a důležitým partnerem veletrhu EDUCA EXPO, významné akce s velkým přesahem, je Úřad práce ČR (ÚP ČR). Krajská pobočka v Liberci patří k pravidelným vystavovatelům a představuje služby, které ÚP ČR poskytuje. „Zkušení kariérní a speciální poradci z Liberce, ale i naši kolegové z České Lípy, Jablonce a Semil budou po celé tři dny konání veletrhu k dispozici všem návštěvníkům,“ říká ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková a dodává: „Žákům, rodičům i pedagogům budeme poskytovat informace a doporučení ke studiu s ohledem na osobní zaměření žáků a studentů. Návštěvníkům veletrhu, kteří uvažují o změně povolání, nabídneme informace o vhodném zaměření a možnostech rekvalifikace, nebo kurzů digitálního vzdělávání. Díky aplikaci Jsemvkurzu.cz. dokážeme propojit svět vzdělávání a trh práce a ukázat možnosti a směr budoucí kariéry.“

EDUCA EVENT: Máte na to jít do neobvyklých projektů? Umíte vykročit z komfortní zóny?

Kategorie EDUCA EVENT se v programové nabídce veletrhu zabydlela. Po celý týden od 7. října nabízí programy pro odbornou i laickou veřejnost. Celý WEEK zahajuje v pondělí 7. října v Home Credit Aréně odborná konference pro pedagogy „Učíme hrou...na cestě k digitálnímu světu zítřka“, která vznikla ve spolupráci s Národním pedagogickým institutem a ZŠ. Lesní, kde se budou konat odpolední workshopy.

EDUCONFERENCE v Home Credit Aréně nese název „Děláme to, můžete i vy“, tematicky se věnuje neobvyklým úspěšným projektům a je určená zejména manažerům firem a personalistům. Mezi řečníky jsou velmi inspirativní osobnosti, namátkou Nicol a Jakub Ponerovi, majitelé módní značky PONER, nebo lékařský ředitel liberecké krajské nemocnice Tomáš Roubíček, či Karin Fuentesová z  firmy Digitoo, která vyvolala revoluci v účetnictví. EDUCONFERENCE se koná se ve čtvrtek 10. října.

Jednou z tváří letošního EDUCA WEEKu je Karel Kovy Kovář. O svých zkušenostech s překračováním komfortní zóny bude vyprávět a diskutovat v úterý 8. října v aule Technické univerzity v Liberci. Mistr etikety Ladislav Špaček už k EDUCA WEEKu tak nějak patří. Letos přijede vyprávět o tom, jaké to bylo pracovat po boku prvního muže v zemi. Deset let s Václavem Havlem s obrazovou dokumentací, vtipem a elegancí sobě vlastní převypráví ve středu 9. října tamtéž.

EDUCA KIDS: Úkolem rodičů je ukázat dětem svět a cestu ke vzdělání

Doprovodný program EDUCA KIDS je připravený hlavně pro předškolní děti a jejich rodiče. Jeho hlavním cílem je vzbudit v dětech hravou formou zájem o vzdělání a nabídnout inspiraci rodičům. Pro využití benefitů, které sekce KIDS nabízí je potřeba se registrovat na webu educaweek.cz. I letos jsou zapojené osvědčené instituce jako je Severočeské muzeum, krajská vědecká knihovna, botanická zahrada, Galerie Lázně, Motyčkovic klika nebo třeba Porscheho dům ve Vratislavicích. S vlastními aktivitami se připojil i Frýdlant nebo Hrádek nad Nisou.

V rámci sekce VISIT proběhne v areálu Sport Parku Liberec ve středu 9. října náborová akce Policie ČR. Součástí veletrhu EXPO bude opět Svaz průmyslu a dopravy, který pro žáky posledních ročníků základních škol i středoškolské studenty organizuje workshopy se zaměstnavateli. Po roce zavítá do Liberce i velmi atraktivní mobilní laboratoř Škoda EDU.Lab. Stát bude po celou dobu veletrhu u technického vjezdu do liberecké Arény.

EDUCA EXPO: vstup je zdarma

Některé části doprovodného programu jsou zpoplatněné, jiné vyžadují registraci. Veškeré informace jsou k dispozici na webu educaweek.cz. Novinky a aktuality sdílí organizátoři na Facebooku, Instagramu i LinkedINu.

V příloze fotografie svítícího loga Libereckého kraje 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky