Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Týden knihoven přinese do Liberce pohádky, oslavu narozenin i holokaust

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 25. 09. 2023 13:33
  • Kultura

Sdílet článek

Velká společná kampaň na podporu knihoven a čtení Týden knihoven oživí od 2. do 8. října knihovny po celém Česku. Chce ukázat, že knihovny mají co nabídnout všem věkových a zájmových skupinám a nalákat do knihoven i ty návštěvníky, kteří jejich služby běžně nevyužívají. Krajská vědecká knihovna v Liberci se k této akci opět připojuje s nabídkou rozmanitých pořadů a aktivit.

 „Knihovny se za poslední léta proměnily v místa setkávání, kulturních a společenských aktivit. Přitom neztrácejí svůj význam z hlediska čtenářství. Nová témata jim spíš přinášejí další zájmové skupiny a tedy potenciální čtenáře. Jejich práci velmi oceňuji a mám je za přirozenou součást kulturního života našich měst a obcí,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Letos si české knihovny zvolily společné motto Už jsme zpátky!, aby tak jasně proklamovaly, že po dlouhé a nepříjemné covidové odmlce jsou plně zpět s kompletní nabídkou veškerých služeb a navíc s rozšířenou nabídkou mnoha nových a možná nečekaných aktivit. Věříme, že společně s dalšími knihovnami v Libereckém kraji uděláme radost mnoha našim čtenářům a návštěvníkům,“ doplnila Dana Petrýdesová, ředitelka knihovny. Kampaň vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky a liberecká Krajská vědecká knihovna se k ní připojuje každý rok.

Po celý týden si v Liberci děti i dospělí mohou dát Rande naslepo s knihou. V Hudební knihovně na ně čeká tradiční volný poslech gramodesek nazvaný Gramočtení, které se tentokrát zaměřuje na poezii. V Knihovně pro děti a mládež si pro změnu lze zasoutěžit s akčním průzkumnickým kvízem pro celou rodinu. Po celý týden mohou děti a mládež dostat registraci do knihovny zdarma.

I v nabídce pořadů čeká mnoho zajímavého. V úterý 3. října odpoledne se koná Burza knih a časopisů, za pěkného počasí před budovou knihovny. Kdo vydrží až do podvečerních hodin, může se zúčastnit tentýž den v 18 hodin oslavy 90. narozenin pánů Miloslava Nevrlého, Siegfrieda Weisse a Gustava Ginzela v pořadu Devadesátka pokračuje.

Ve středu 4. října započne v 17 hodin před knihovnou další velká venkovní výstava nazvaná Návrat domů – Liberecké oběti holocaustu. Cílem této výstavy je vrátit do paměti města několik z těch, kteří museli Liberec nuceně opustit jako oběti holocaustu a jejichž životy tím byly zásadním a často nezvratným způsobem zasaženy. Po vernisáži následuje v 17.30  přednáška spojená s diskusí.

Ve čtvrtek 5. října večer si na své přijdou milovníci cestopisů, pro něž pořadarelé uchystali pořad Jana Paciny O pacifické hřebenovce. V pátek 6. října v 16 hodin se bude trénovat paměť, tentokrát na knihovnické téma; tento jednorázový interaktivní kurz je určen (nejen) seniorům.

Víkendový program už bude patřit především dětem – v sobotu 7. října mohou v knihovně strávit celé dopoledne. V 10 hodin na ně čeká sobotní pohádka Kdo nenechá pejska spát v podání Divadla Kordula a v 9 a 11 hodin si mohou v knižní dílně v Knihovně pro děti a mládež vyrobit vlastní leporelo a zabalit si knihu jako profesionální knihovníci.     

TZ: Krajská vědecká knihovna Liberec

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky