Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Trojzemí jednalo o ekologické transformaci příhraničních regionů

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 13. 06. 2024 00:00
  • Turów
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Představitelé tří sousedících zemí – Česka, Německa a Polska se znovu sešli k otázce budoucnosti Trojzemí ve vztahu k hnědouhelnému dolu Turów. Hlavními tématy byly obnova krajiny po ukončení těžby, realizace česko-polské dohody o hnědouhelném dolu v příhraničí, příklady transformací na jiných územích i diskuze k alternativním zdrojům energie po skončení těžby uhlí. Konference s názvem Spravedlivá transformace, se konala 13. června v Liberci.

Zástupci české, německé a polské státní správy, se sešli na konferenci Spravedlivá transformace v Liberci. Během panelové diskuse čelili otázkám moderátora i posluchačů mimo jiné Martin Půta, Thomas Zenker, primátor města Žitavy, Stephan Meyer, landrát landkreisu Görlitz, Barbara Meyer, státní tajemnice Saského státního ministerstva pro regionální rozvoj, Radim Sršeň, náměstek ministra pro místní rozvoj, Wojciech Dobrołowicz, starosta Bogatynie, Maciej Zathey, vedoucí Institutu územního plánování ve Vratislavi a Jan Michalski, místopředseda těžební společnosti PGE GiEK S.A

„Jsem rád, že spolu stále umíme a chceme hovořit. Díky otevřené diskusi se nám před dvěma lety společně podařilo ukázat české a polské vládě, že mezistátní dohoda je oboustranně výhodnějším způsobem řešení než případné soudní spory,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Velkým tématem pro všechny tři sousedící státy je činnost hnědouhelného dolu Turów a dopady těžby na kvalitu života v okolí, krajinu a životní prostředí. Představitelé ministerstva životního prostředí České republiky, zástupci Dolnoslezského vojvodství a vedení těžební společnosti PGE GiEK S.A. věnovali své příspěvky zkušenostem s naplňováním česko-polské mezivládní dohody a diskutovali o opatřeních přijatých k jejímu plnění.

„Hnědouhelné doly na území Německa budou postupně ukončovat svoji těžbu, poslední pojede do roku 2038. Transformace je ovšem proces dlouhodobý a za rok není možné zaznamenat diametrálně odlišné změny a posuny. Navíc je nevyhnutelné, aby se do transformace zapojili i sami občané, bez kterých by přeměna postrádala smysl,“ řekl Christian Weßling za Saského státního ministerstva pro místní rozvoj.

Gloria Heymann z města Žitava ve svém příspěvku seznámila přítomné s pokračováním projektu, který se zaměřuje na zapojení občanů příhraničních regionů do spravedlivé transformace Trojzemí. Tento projekt podporuje aktivní účast místních obyvatel při přechodu k ekologičtějším způsobům využívání přírodních zdrojů.

Závěrečné referáty představily zkušenosti z transformace Moravskoslezského kraje v rámci projektu LIFE COALA a jakou roli ve spravedlivé klimatická transformaci sehrává Sociální klimatický fond.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky