Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Tři sta účastníků, třiatřicet zemí. Delegace z kraje jednala ve Francii o podpoře byznysu

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 21. 06. 2024 13:51
  • Rozvoj

Sdílet článek

K síti European BIC Network (EBN) se na začátku letošního roku připojila Agentura regionálního rozvoje prostřednictvím Libereckého podnikatelského inkubátoru Lipo.ink. Tím na evropské půdě stvrdila svůj závazek poskytovat v regionu kvalitní podporu začínajícím i etablovaným inovativním podnikatelským subjektům. Tento krok přinesl možnost zúčastnit se prestižní třídenní konference EBN 2024 konané v červnu ve francouzském Nantes. 

Konference přilákala téměř 300 účastníků z třiatřiceti zemí celé Evropy. Liberecký kraj reprezentovala delegace vedená Jiřím Ulvrem, radním pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova a Petrem Dobrovským, jednatelem Agentury regionálního rozvoje. 

Třídenní program vyplnily semináře a panelové diskuse zaměřené na klíčová témata a výzvy současného byznysu, od dekarbonizace evropského průmyslu přes implementaci principů cirkulární ekonomiky až po palčivé téma udržení konkurenceschopnosti v globálním světě. Na přetřes přišlo i téma dotační politiky a možností financování projektů. Účastníci byli rovněž přítomni předání cen EBN Awards. Ty jsou sítí EBN udělovány členským subjektům za výjimečné inovační projekty. 

Jedním z vrcholů programu byla exkurze do vzdělávacího centra Jules Verne Manufacturing Academy, které slouží především zaměstnancům firem a studentům technických oborů. V centru jsou na ploše tří tisíc metrů čtverečních nainstalovány špičkové technologie, robotické systémy, digitální simulátory, systémy MES a IoT/Big Data. 

Stěžejním posláním delegace nebyla jen inspirace příklady dobré praxe ze zahraničí, ale také navázání nových kontaktů se členy evropské sítě, které jsou Agentura regionálního rozvoje, respektive Lipo.ink relativně čerstvým členem. Možnosti byly obrovské. 

Propojení se podařilo s kolegy z Francie, Polska, Lucemburska, Portugalska, Itálie a Řecka. „Tyto kontakty chceme v blízké budoucnosti využít k posílení přeshraniční spolupráce a pokud se naskytne možnost, tak i k tvorbě společných projektů. Vidíme v tom další šanci k posílení inovačního ekosystému našeho regionu,“ uzavřel Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

MŠMT ARR EU KRAJ

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky