Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Textilnictví je tématem 11. ročníku konference PROPAMÁTKY

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 24. 09. 2018 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Areál bývalé tkalcovny Mastných v Lomnici nad Popelkou bude od 7. 11. do 9. listopadu hostit 11. ročník konference PROPAMÁTKY s příznačným tématem TEXTILNICTVÍ.

V období mezi lety 1918 – 1938 patřilo území Libereckého kraje k tradičně nejvýznamnějším průmyslovým oblastem tehdejšího Československa. Nejdůležitějším průmyslovým odvětvím byl textilní průmysl. V průběhu dalších 50 let se textilní průmysl postupně dostával do útlumu. Kdysi slavné textilní továrny bohužel chátrají i přesto, že se u nich jedná o významnou součást stavebního fondu. Na to jaké jsou možnosti obnovy a využívání textilních továren odpoví připravovaná konference.

 „Program třídenní konference je opravdu zajímavý. První den mohou přijít i zástupci široké veřejnosti a vyslechnout si informace o historii, stavebním a technologickém vývoji a současnosti textilních továren v Libereckém kraji ale například i o historii Továrny Mastných, kde se konference koná. Na území Libereckého kraje byl textilní průmysl historicky jedním z klíčových odvětví. Zůstaly po něm zajímavé stavby, a pokud se podaří zajistit majitelům využití, nepřijde náš kraj o důležitý historický odkaz. Považuji to nesmírně důležité a děkuji organizátorům, že se konference na toto téma koná právě v Libereckém kraji,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Setkání je určeno všem zájemcům o dějiny, současnost, ale také budoucnost textilek a nabízí příležitost k setkání a výměně názorů a zkušeností při jejich obnově a využívání. Akce je určena pro architekty, zástupce obcí a krajů, pracovníky památkové péče a samozřejmě i pro majitele textilních továren.

Konference je otevřená i pro veřejnost. V případě zájmu o konferenci se nezapomeňte registrovat. Registrace opravňuje k účasti na všechny tři dny konference – středeční podvečerní regionální blok, hlavní konferenční den a páteční doprovodný program exkurzí. Pouze na středeční program není nutné se registrovat, program bude přístupný za dobrovolné vstupné. Podrobný program konference najdete na http://konference.propamatky.cz/index.php?lnk=101

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky