Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Téměř stovka středoškoláků obhajovala odborné práce v soutěži

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 17. 05. 2016 15:55
  • Školství

Sdílet článek

Přehlídku odborných prací žáků středních škol v rámci 38. ročníku soutěže nazvané Středoškolská odborná činnost (SOČ) hostila v uplynulých dnech Technická univerzita v Liberci.  Talentovaní středoškoláci soutěžili v různých odvětvích a měli za úkol před odbornou porotou obhájit své práce. Podpořila je i Alena Losová, členka Rady Libereckého kraje, pověřená řízením rezortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

„Velmi si vážím toho, že od počátku tuto přehlídku organizuje Dům dětí a mládeže Větrník v Liberci. Již druhým rokem se navíc krajské kolo Středoškolské odborné činnosti koná ve spolupráci a pod patronací Technické univerzity v Liberci. Věřím, že někteří z prezentujících si právě tuto univerzitu vyberou ke svému dalšímu studiu,“ uvedla Alena Losová.  

SOČ je soutěží talentovaných středoškoláků v řešení odborných problémů v 18 vědních oborech, především technického a přírodovědného zaměření (matematika a statistika; fyzika; chemie; biologie; geologie a geografie; zemědělství, potravinářství, lesní a vodní hospodářství; ochrana a tvorba životního prostředí; strojírenství, hutnictví, doprava a průmyslový design; elektrotechnika, elektronika a telekomunikace; stavebnictví, architektura a design interiérů; tvorba učebních pomůcek, didaktická technologie; ekonomika a řízení; pedagogika, psychologie, sociologie a problematika volného času; teorie kultury, umění, a umělecké tvorby; historie; filosofie, politologie a ostatní humanitní a společenskovědní obory; informatika). Probíhá zpravidla ve třech kolech formou soutěžních přehlídek, ve kterých soutěžící své práce obhajují před odbornou porotou.

V Libereckém kraji se v letošním krajském kole sešlo celkem 79 prací v 17 oborech, které obhajovalo 90 žáků všech typů středních škol. Nejvíce prací, a to 18, vyslalo na přehlídku Gymnázium F. X. Šaldy, Liberec. Tříčlenné poroty tvořili odborníci napříč Libereckým krajem podle zaměření soutěžních prací, nejpočetnější zastoupení měli pedagogové z Technické univerzity Liberec, s nimi dále posuzovali obhajoby pedagogové středních škol, zaměstnanci muzeí a dalších institucí.

Nejvyšší počet prací bylo obhajováno v oboru Zdravotnictví (9 prací), obory Teorie kultury, umění a umělecké tvorby, Historie, Elektrotechnika, elektronika a telekomunikace a Tvorba učebních pomůcek byly shodně zastoupeny osmi pracemi. V celostátním finále bude Liberecký kraj reprezentovat 16 vítězných prací, ale počet může být ještě vyšší na základě rozhodnutí ústřední komise v tzv. „licitaci“. V rámci všech krajů mohou tímto způsobem do celostátního kola postoupit i práce, které se neumístily v dané kategorii na prvním místě, avšak jejich úroveň dosahuje vysoké kvality a splňují tak požadavky na 1. místo.

Akci pořádal Dům dětí a mládeže Větrník v Liberci  za podpory generálního partnera Středoškolské odborné činnosti společnosti CZ.NIC, Libereckého kraje, Technické univerzity Liberec a regionálních firem - Niky Chrastava, s.r.o. a Pekařství Jahůdka, s.r.o. zajišťujících občerstvení všech účastníků.

Vítězové v jednotlivých oborech:

  1. Matematika a statistika:

Tereza Součková (Gymnázium F. X. Šaldy, Liberec) – Labyrinty a Bludiště

  1. Fyzika:

Matěj Pur (Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Liberec) – Mapování radiace na oběžné dráze Země

  1. Chemie:

Tereza Svatoňová (Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Liberec) – Využití nanotechnologií v medicíně

  1. Biologie:

Janis Romanopulos (Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Liberec) – Antibakteriální účinky zázvorového extraktu

  1. Geologie, geografie:

Václav Šourek (Gymnázium Dr. Antona Randy, Jablonec nad Nisou) – Prvohorní zoopaleontologické nálezy v Libereckém kraji (bez postupu)

  1. Zdravotnictví:

Jan Bayram (Gymnázium F. X. Šaldy, Liberec) – Konstrukce kmenu Bordetella pertusis Tohama I Δ dnt a jeho cytotoxicita

  1. Zemědělství, potravinářství, lesní a vodní hospodářství:

Eliška Sojková (Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Liberec) – Dilatace a torzo žaludku u psů a její možná prevence

  1. Ochrana a tvorba životního prostředí

Nebyla zaslána žádná práce

  1. Strojírenství, hutnictví, doprava a průmyslový design

Matěj Adamec, Tomáš Hilgartner, Václav Zeithaml (Střední škola a Mateřská škola Na Bojišti, Liberec) – Elektromobil

  1. Elektrotechnika, elektronika a telekomunikace

Pavel Šafář (Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec) – Bezkontaktní měření teplot a detekce pohybu s použitím digitálního maticového IR snímače

  1. Stavebnictví, architektura a design interiérů

Barbora Hálková (Střední průmyslová škola stavební, Liberec) – 3D rekonstrukce malých stavebních objektů

  1. Tvorba učebních pomůcek, didaktická technologie

Jiří Maškarinec (Gymnázium F. X. Šaldy, Liberec) – Videonávody k pokusům z fyziky – Termodynamika

  1. Ekonomika a řízení

František Jakl (Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec) – Aplikace procesu propagace v komunikačních médiích

  1. Pedagogika, psychologie, sociologie a problematika volného času

Kateřina Janoušková (Gymnázium F. X. Šaldy, Liberec) – České lidové zvyky a svátky očima dětí

  1. Teorie kultury, umění a umělecké tvorby

Lenka Moravcová (Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Liberec) – Tvorba autorského zpěvníku

  1. Historie

Kateřina Borisjuková (Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Liberec) – Historie hornictví v Kryštofově Údolí

  1. Filozofie, politologie a ostatní humanitní a společenskovědní obory

Jana Řepová (Gymnázium F. X. Šaldy, Liberec) – Závislost mladistvých na počítači

  1. Informatika

Jakub Hrdý (Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec) – ShareCount

Kompletní výsledkovou listinu krajského kola naleznete na školském portálu odboru školství edulk.cz.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky