Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Technická univerzita hostila 37. ročník soutěže Chrastavská sloka

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 05. 04. 2023 13:37
  • Školství

Sdílet článek

Sedmatřicátý ročník recitační soutěže Chrastavská sloka 2023 se konal 30. března na Technické univerzitě v Liberci. Již po páté byla organizátorem a garantem Chrastavské sloky Střední odborná škola v Jablonecké ulici v Liberci. Setkalo se tu 57 recitátorů ze šesti základních a dvou středních škol Libereckého kraje. Další necelá stovka žáků ze zúčastněných škol usedla ve velké aule jako publikum.

Mezi tradiční účastníky patří Základní škola Orlí z Liberce, Základní škola a mateřská škola pro tělesně postižené v Liberci, Základní škola Kamenná a Liberecká z Jablonce nad Nisou. Dále potom základní školy z Frýdlantu, Hrádku nad Nisou a Střední škola Lomnice nad Popelkou.  Na přednes mladých recitátorů se vedle pedagogů mohli těšit hosté z Technické univerzity, zástupci České školní inspekce či bývalí ředitelé a propagátoři Chrastavské sloky z výchovného ústavu v Chrastavě, kde soutěž původně vznikla a většinu let probíhala.

Odměnou za povedené interpretace básní bylo u většiny vystupujících kladné hodnocení odborné poroty, kterou tvořili zástupci škol a Technické univerzity. Předsedkyní poroty byla Helena Picková z Technické univerzity, členkami poroty ředitelka Barbora Hodíková ze Základní školy Orlí a zástupkyně ředitele Střední odborné školy Liberec Markéta Sochorová. Posledně jmenovaná škola pořádá soutěž již pátým rokem a ptvrzuje se, že zájem žáků o recitaci přetrvává i v současné době. „Skutečnost, že žáci od nejmladšího školního věku po dospívající žáky středních škol mají stále zájem se věnovat poezii, učit se recitovat a veřejně vystupovat, je skvělou zprávou,“ podotkl Pavel Richter, učitel a organizátor soutěže z pořádající školy.

Soutěž vyvrcholila oceněním tří nejúspěšnějších mladých recitátorů ve čtyřech kategoriích. Vítězi v jednotlivých kategoriích se stali Jasmína Kovácsová ze Základní školy Liberecká Jablonec nad Nisou, Karel Jílek ze Základní školy Hrádek, Samanta Davidová ze Základní školy Frýdlant a Jan Michálek ze Střední odborné školy Liberec.  Mimo zaslouženého uznání obdrželi knižní ceny a čokoládové sladkosti. „Většina přítomných se již může těšit a připravovat na osmatřicátý ročník, protože je nabíledni, že recitace a poezie žáky se speciálními vzdělávacími potřebami stále zajímá," pronesl Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky