Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Syntetické krystaly z Turnova přispívají k rozvoji techniky už 80 let

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 08. 03. 2023 11:09
  • Kultura

Sdílet článek

Češi patří mezi absolutní světovou špičku v pěstování monokrystalů granátu pro technické využití. Od založení Výzkumného ústavu pro drahokamy v Turnově uplynulo letos už 80 let a turnovská technologická společnost ý Crytur si letos toto výročí připomíná výstavou, kterou chce představit, čím se zabývá. U příležitosti tohoto výročí se od 16. března do 18. června v Muzeu Českého ráje v Turnově koná výstava Krystaly – 80 let ve službách technického pokroku. Vernisáž je ve čtvrtek 16. března od 17 hodin.

Výstava provede návštěvníky expozicí, která jim pomůže pochopit princip výroby monokrystalů i jejich použití v reálné technice. Vysvětlí, proč jsou potřeba krystaly v elektronové mikroskopii, medicinálních laserech, v osvětlovací technice nebo na částicových detektorech v CERNu. Samozřejmostí je i shrnutí historie pěstování krystalů v Turnově. Společnost Crytur je ryze česká technologická společnost se zaměřením na technická řešení pro vyspělé vědecké a náročné průmyslové aplikace. Svým působením navazuje na tradici pěstování krystalů v Turnově sahající až do roku 1943 a v současné době zaměstnává téměř 400 lidí z regionu.

„Velkou část exponátů chceme mít interaktivní, aby si návštěvníci mohli na vlastní kůži osahat, k čemu se přístroje obsahující krystaly v Turnova opravdu používají,“ doplňuje manažer marketingu Cryturu Jan Bitman.

Díky hologramu například návštěvníci během jedné minuty uvidí, jak roste krystal, i když ve skutečnosti to může trvat až měsíc. To a mnoho dalšího čeká na návštěvníky této výjimečné výstavy, která je oslavou 80tileté tradice tohoto extrémně zajímavého oboru v Turnově.

Autorem architektonicko-výtvarného řešení výstavy Krystaly – 80 let ve službách technického pokroku je Ing. arch. Hynek Fetterle. Podle Fetterleho návrhů byly realizovány například nové expozice Národního muzea, Jihočeského muzea v Českých Budějovicích nebo výstavy v Oblastní galerii Liberec. Výstava k výročí společnosti Crytur Turnov je právě díky Fetterleho řešení velkolepá už svou realizací. Výsledkem je proměna výstavního sálu v architektonicky i výtvarně atraktivnější prostor, který ve spojení s tématem přinese návštěvníkům mimořádný zážitek.

TZ: Muzeum Českého ráje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky